vrijdag, mei 24, 2024

Alcoholstoornis verhoogt kans op een angststoornis en andersom

Gerelateerde artikelen

Het hebben van een alcoholstoornis verhoogt het risico op het ontstaan van een angststoornis en andersom. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut.

Om dit te onderzoeken is gebruik gemaakt van gegevens van NEMESIS-2, een grootschalig onderzoek naar de psychische gezondheid van de Nederlandse volwassen bevolking. Uit deze studie blijkt dat mensen met een alcoholstoornis drie jaar later vaker een angststoornis ontwikkelen dan mensen zonder alcoholstoornis. Ook wanneer rekening wordt gehouden met de invloed van andere belangrijke risico-indicatoren voor een angststoornis, zoals een eerdere angststoornis, stemmingsstoornis, lichamelijke aandoening, en roken. Andersom blijkt ook dat mensen met een angststoornis – vooral diegene met ernstiger klachten – drie jaar later vaker een alcoholstoornis ontwikkelen dan mensen zonder angststoornis.

Implicaties voor de praktijk

Uit de resultaten blijkt wel hoe belangrijk het is dat hulpverleners alert zijn op het ontstaan van angstklachten bij mensen met een alcoholstoornis, en omgekeerd op het ontstaan van problematisch alcoholgebruik bij mensen met een angststoornis. Zo kunnen ze mogelijk helpen voorkomen dat een tweede stoornis zich (verder) zal ontwikkelen. Dit verbetert naar verwachting de behandelresultaten en de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten, aldus het Trimbos.

Ummels SA, Seldenrijk A, Bos EH, de Graaf R, Batelaan NM, Ten Have M. The bidirectional relationship between anxiety disorders and alcohol use disorders in adults: Findings from a longitudinal population-based study. J Affect Disord. 2022 Oct 1;314:126-132. doi: 10.1016/j.jad.2022.06.091. Epub 2022 Jun 30. PMID: 35780968.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Het hebben van een alcoholstoornis verhoogt het risico op het ontstaan van een angststoornis en andersom. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen