vrijdag, mei 24, 2024

Alcohol en het risico op hart- en vaatziekten

Gerelateerde artikelen

Een recente studie gepresenteerd op het Jaarlijkse Wetenschappelijke Congres van het American College of Cardiology onthulde dat jonge tot middelbare leeftijd vrouwen die acht of meer alcoholische dranken per week consumeerden, significant meer kans hadden om coronaire hartziekten te ontwikkelen in vergelijking met degenen die minder dronken. Dit verband tussen alcohol en hartziekten bleek vooral sterk te zijn bij vrouwen, zelfs zonder excessief drinken.

Studie en Resultaten

De studie omvatte meer dan 430.000 deelnemers en wees uit dat zowel mannen als vrouwen die overmatig alcohol consumeerden, vooral bij ‘binge’ drinken, een verhoogd risico op hartziekten hadden. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die veel dronken een 45% hoger risico op hartziekten hadden in vergelijking met degenen die weinig dronken, en een 29% hoger risico in vergelijking met matige drinkers. Bij vrouwen in de ‘binge’ drinken categorie was het risico zelfs 68% hoger dan bij matige drinkers.

Belang van Bewustzijn en Preventie

De resultaten benadrukken de noodzaak van bewustzijn over de gezondheidsrisico’s van alcoholgebruik, vooral bij het beoordelen en voorkomen van hartziekten. Het onderzoek toonde aan dat zelfs op jongere leeftijd zwaar alcoholgebruik of ‘binge’ drinken het risico op coronaire hartziekten verhoogt bij vrouwen. Dit pleit voor meer aandacht voor alcoholgebruik als onderdeel van routinematige gezondheidsevaluaties en preventie-inspanningen.

Alcohol en Hartziekten: Risico’s en Bewustwording

De studie, uitgevoerd onder 18- tot 65-jarige volwassenen en een van de grootste en meest diverse onderzoeken naar de relatie tussen alcohol en hartziekten, toonde aan dat hartproblemen, waaronder hartaanvallen, toenemen bij jongere bevolkingsgroepen in de VS. Dit versterkt de bezorgdheid over verslechterende gezondheidsresultaten. Tegelijkertijd is alcoholgebruik en ‘binge’ drinken bij vrouwen frequenter geworden dan in voorgaande decennia.

OOK INTERESSANT:   Sociale angststoornis gekoppeld aan veranderde hersendikte

Risico’s en Preventie-inspanningen

Dr. Jamal Rana, hoofdauteur van de studie, benadrukte dat zowel mannen als vrouwen met overmatig alcoholgebruik een hoger risico op hartziekten hadden, vooral bij ‘binge’ drinken. Vrouwen, zelfs zonder excessief drinken, liepen aanzienlijk meer risico op hartziekten. Deze bevindingen onderstrepen de noodzaak van het opnemen van alcoholgebruik in risicobeoordelingen voor hartziekten en preventieve maatregelen.

Bewustwording en Toekomstig Onderzoek

De studie wees echter ook op beperkingen, zoals een neiging tot onderschatting van het alcoholgebruik bij zelfrapportage in de gezondheidszorg. Dit kan leiden tot conservatieve schattingen van het risico op hartziekten door alcoholconsumptie. Verder onderzoek kan helpen bij het vaststellen van optimale strategieën voor alcohol screening en het bespreken van risico’s met patiënten.

Het is essentieel dat bewustwording over de gezondheidsrisico’s van alcoholgebruik toeneemt en dat alcoholconsumptie wordt opgenomen als een belangrijk element in de evaluatie van hartziekterisico’s en preventie-inspanningen, vooral bij vrouwen van alle leeftijden.

Referentie

American College of Cardiology. (2024, March 28). Alcohol Raises Heart Disease Risk, Particularly Among Women [Press release]. https://www.acc.org/latest-in-cardiology/clinical-trials/2024/03/28/11/10/alcohol-raises-heart-disease-risk-particularly-among-women

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een grote studie met meer dan 430.000 deelnemers suggereert dat meer dan één drankje per dag het risico op coronaire hartziekten kan verhogen.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen