woensdag, juni 25, 2025

ADHD bij volwassen vrouwen

Gerelateerde artikelen

Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van ADHD bij volwassen vrouwen, een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt vanwege de unieke manieren waarop ADHD zich bij hen kan uiten en de late diagnoses die vaak voorkomen. We duiken in de specifieke symptomen die vrouwen ervaren, zoals innerlijke onrust en de neiging tot ‘maskeren’, en onderzoeken de diepgaande impact van ADHD op hun dagelijks leven, relaties, werk en ouderschap. Daarnaast besteden we aandacht aan de complexe rol van hormonen, de uitdagingen in het diagnostisch proces, en de effectieve behandelings- en managementstrategieën, waaronder medicatie, therapie en leefstijlaanpassingen.

Leerdoelen voor dit artikel

Na het lezen van dit artikel:

  1. Je begrijpt beter hoe ADHD zich bij volwassen vrouwen kan uiten en waarom het vaak anders is dan bij mannen.
  2. Je kent de belangrijkste uitdagingen waar vrouwen met ADHD tegenaan lopen in hun dagelijks leven, relaties, werk en als ouder.
  3. Je weet welke stappen belangrijk zijn voor een goede diagnose en welke behandelingen en strategieën vrouwen met ADHD kunnen helpen.

Inleiding: Wat is ADHD en waarom aandacht voor vrouwen?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, beter bekend als ADHD, is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat het te maken heeft met de ontwikkeling van de hersenen. ADHD begint meestal in de kindertijd en duurt vaak voort tot in de volwassenheid.1 De belangrijkste kenmerken van ADHD zijn problemen met aandacht, hyperactiviteit (erg druk zijn) en impulsiviteit (dingen doen zonder er eerst goed over na te denken).1

Om de diagnose ADHD te stellen, gebruiken deskundigen criteria uit de DSM-5. De DSM-5 is een handboek voor de classificatie van psychische stoornissen.2 Voor volwassenen (vanaf 17 jaar) geldt dat zij minstens vijf symptomen van onoplettendheid en/of minstens vijf symptomen van hyperactiviteit/impulsiviteit moeten hebben. Deze symptomen moeten minstens zes maanden aanwezig zijn en problemen veroorzaken in het dagelijks functioneren.1 Ook moeten meerdere symptomen al voor het twaalfde levensjaar aanwezig zijn geweest en moeten de problemen op verschillende gebieden spelen, bijvoorbeeld zowel thuis als op het werk.2

ADHD komt wereldwijd bij ongeveer 2,5% tot 6,76% van de volwassenen voor. Hoeveel precies hangt af van hoe ADHD wordt gemeten en welk onderzoek men bekijkt.3 Onderzoek in psychiatrische poliklinieken laat zien dat veel volwassenen die daar komen ADHD hebben.4 Opvallend is dat in de kindertijd de diagnose ADHD ongeveer drie keer vaker bij jongens wordt gesteld dan bij meisjes. In de volwassenheid is dit verschil veel kleiner; de verhouding is dan ongeveer gelijk of er zijn iets meer mannen dan vrouwen met de diagnose (1:1 tot 2:1).5 Deze verandering in cijfers suggereert dat veel meisjes en vrouwen in hun jeugd mogelijk niet de juiste diagnose hebben gekregen.

Waarom is het belangrijk om specifiek naar ADHD bij vrouwen te kijken? Lange tijd is ADHD vooral onderzocht bij jongens en mannen. Hierdoor ontstond een beeld van ADHD dat vooral gebaseerd was op hoe jongens symptomen laten zien: vaak druk en soms storend gedrag.6 Vrouwen en meisjes hebben vaker het type ADHD waarbij vooral onoplettendheid op de voorgrond staat (vroeger ook wel ADD genoemd). Ook kan hyperactiviteit bij hen meer van binnen zitten, zoals een constante stroom van gedachten, innerlijke onrust of moeite om te ontspannen. Dit valt minder op dan het drukke gedrag dat vaker bij jongens wordt gezien.5 Een studie van Boonstra en collega’s (2025), gebaseerd op de DIVA-5 (een diagnostisch interview), laat zien dat volwassen vrouwen vaker symptomen als “dingen kwijtraken”, “zich rusteloos voelen” en “overmatig praten” rapporteren.10 Dit wijst op subtiele maar belangrijke verschillen in hoe symptomen worden ervaren.

Daarnaast leren meisjes vaak al jong om zich aan te passen aan wat de omgeving van hen verwacht. Ze proberen bijvoorbeeld stil te zijn, mee te doen en georganiseerd te lijken.6 Hierdoor kunnen zij hun ADHD-symptomen (bewust of onbewust) verbergen of compenseren. Dit “maskeren” maakt het nog moeilijker om ADHD bij hen te herkennen. Een systematische review van Young en collega’s (2020) benadrukt dat vrouwen met ongediagnosticeerde ADHD zich vaak hun leven lang “anders”, “dom” of “lui” voelen en zichzelf de schuld geven van hun problemen.8 Dit laat zien hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor ADHD bij vrouwen op een manier die bij hen past.

De verschuiving in de man-vrouwverhouding van ADHD van kindertijd naar volwassenheid is meer dan een statistisch feit. Het wijst op een dieperliggend probleem in hoe we ADHD bij meisjes herkennen en diagnosticeren. Als jongens drie keer vaker de diagnose krijgen als kind, maar de verhouding in de volwassenheid bijna gelijk is 5, betekent dit dat een grote groep meisjes en vrouwen “gemist” wordt. Dit “missen” is waarschijnlijk gekoppeld aan hoe ADHD zich bij hen uit (minder storend, meer naar binnen gericht 6) en hoe diagnostische criteria traditioneel werden toegepast (vaak met jongens als norm 7). Het gevolg is dat deze vrouwen jarenlang functioneren zonder de juiste hulp en het begrip dat ze nodig hebben.

Bovendien is “onderdiagnose” bij vrouwen soms een te zachte term. In werkelijkheid is er vaak sprake van “misdiagnose”. Symptomen van onoplettendheid en innerlijke onrust bij vrouwen 6 worden dan bijvoorbeeld gezien als tekenen van een angststoornis of depressie.6 Vrouwen krijgen dan mogelijk medicatie of therapie voor deze aandoeningen. Hoewel angst en depressie zeker samen met ADHD kunnen voorkomen, pakt zo’n behandeling niet de kern van de ADHD-problematiek aan. Dit kan leiden tot een teleurstellende zoektocht naar hulp en een versterkt gevoel van “er is iets fundamenteel mis met mij”.

Tabel 1: Kernsymptomen van ADHD volgens de DSM-5 (vereenvoudigd)

De DSM-5 beschrijft twee categorieën van symptomen. Voor een diagnose bij volwassenen (17+) zijn minstens vijf symptomen uit één of beide categorieën nodig, die minstens zes maanden aanhouden en problemen veroorzaken.1

OnoplettendheidHyperactiviteit en Impulsiviteit
Vaak niet goed op details letten; slordige fouten maken.Vaak onrustig bewegen met handen of voeten; draaien op de stoel.
Vaak moeite om aandacht bij taken of spel te houden.Vaak opstaan als men moet blijven zitten.
Vaak niet lijken te luisteren als men direct aangesproken wordt.Vaak rondrennen of klimmen op ongepaste momenten (bij volwassenen: zich rusteloos voelen).
Vaak aanwijzingen niet goed opvolgen; taken niet afmaken.Vaak moeite om rustig te spelen of te ontspannen.
Vaak moeite met het organiseren van taken en activiteiten.Vaak “in de weer” zijn of “doordraven”.
Vaak taken vermijden die langdurige aandacht vragen (bv. administratie).Vaak heel veel praten.
Vaak dingen kwijtraken die nodig zijn voor taken (bv. sleutels, papieren).Vaak antwoord geven voordat de vraag af is.
Vaak makkelijk afgeleid door dingen om zich heen of eigen gedachten.Vaak moeite hebben om op de beurt te wachten.
Vaak vergeetachtig bij dagelijkse bezigheden (bv. afspraken, rekeningen betalen).Vaak anderen storen of zich opdringen bij gesprekken of activiteiten.

Bron: Gebaseerd op DSM-5 criteria.1

Abonnement benodigd

Je hebt een abonnement nodig om het (volledige) artikel te kunnen lezen.
OF

Dit artikel kopen & lezen

Schaf dit artikel aan en krijg permanente toegang tot het volledige artikel
Kosten:1 credit
Beschikbaar krediet: N/A.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook interessant

Dit artikel biedt een zeer uitgebreid overzicht van ADHD bij volwassen vrouwen, een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt vanwege de unieke manieren waarop ADHD zich bij hen kan uiten en de late diagnoses die vaak voorkomen. We duiken in de specifieke symptomen die vrouwen ervaren, zoals innerlijke onrust en de neiging tot 'maskeren', en onderzoeken de diepgaande impact van ADHD op hun dagelijks leven, relaties, werk en ouderschap. Daarnaast besteden we aandacht aan de complexe rol van hormonen, de uitdagingen in het diagnostisch proces, en de effectieve behandelings- en managementstrategieën, waaronder medicatie, therapie en leefstijlaanpassingen.

Alleen voor abonnees

Let op: De inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €40,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

 

 

Ook interessant