woensdag, mei 22, 2024

ADHD bij meisjes en vrouwen

Gerelateerde artikelen

Bij meisjes wordt ADHD veelal over het hoofd gezien, doordat de symptomen op een andere manier tot uiting komen. Hierdoor wordt de diagnose vaker gemist of pas jaren later gesteld. Dit artikel biedt informatie over de verschillen tussen de geslachten.

ADHD bij vrouwen

Hoewel ADHD bij mannen en vrouwen vergelijkbare symptomen kan hebben, zijn er enkele verschillen tussen de geslachten.

Ten eerste wordt ADHD bij mannen vaker vastgesteld dan bij vrouwen. Dit komt omdat mannen over het algemeen meer uitgesproken symptomen vertonen, met name hyperactiviteit en impulsiviteit, die vaak meer opvallen dan de symptomen van aandachtstekort. Vrouwen daarentegen hebben vaak meer symptomen van aandachtstekort, zoals moeite hebben om zich te concentreren, georganiseerd te blijven en hun tijd te beheren.

Ten tweede tonen vrouwen met ADHD vaak een hoger niveau van emotionele dysregulatie dan mannen. Dit betekent dat ze meer moeite hebben om hun emoties te beheersen en vaak vatbaarder zijn voor stemmingswisselingen, angst en depressie. Deze emotieregulatieproblemen kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op zelfbeschadigend gedrag en verslavingen bij vrouwen met ADHD.

Ten derde kunnen vrouwen met ADHD ook meer moeite hebben met sociale interacties en relaties dan mannen met ADHD. Dit komt omdat vrouwen met ADHD vaak meer moeite hebben om verbale en non-verbale signalen op te pikken, en kunnen worstelen met het begrijpen van de emoties en behoeften van anderen.

Ten slotte wordt ADHD bij vrouwen vaak later in het leven gediagnosticeerd dan bij mannen. Dit komt omdat vrouwen met ADHD vaak beter in staat zijn om hun symptomen te maskeren en aan te passen aan hun omgeving, waardoor het moeilijker kan zijn om de aandoening op te merken.

OOK INTERESSANT:   Invloed van ADHD-medicatie op arbeidsongeschiktheid en geestelijke gezondheid

Het begrijpen van deze verschillen tussen mannen en vrouwen met ADHD is belangrijk voor een effectieve diagnose en behandeling. Het is essentieel dat gezondheidswerkers zich bewust zijn van de specifieke symptomen van ADHD bij vrouwen en mannen en de behandeling aanpassen aan de individuele behoeften van elke patiënt.

t is daarom belangrijk om rekening te houden met gender-specifieke aspecten bij de diagnose en behandeling van ADHD bij volwassenen.

ADHD bij meisjes en vrouwen | Webinar

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Bij meisjes wordt ADHD veelal over het hoofd gezien, doordat de symptomen op een andere manier tot uiting komen. Hierdoor wordt de diagnose vaker gemist of pas jaren later gesteld. Dit artikel biedt informatie over de verschillen tussen de geslachten.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen