zaterdag, mei 25, 2024

Acceptatie- en commitment-therapie, gecombineerd met bedtijdbeperking, versus cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid

Gerelateerde artikelen

Een studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Psychotherapy & Psychosomatics, heeft de effectiviteit vergeleken van Acceptance and Commitment Therapy gecombineerd met slaapbeperking (ACT-I) versus Cognitieve Gedragstherapie bij Insomnie (CBT-I) in het verbeteren van de ernst van slapeloosheid en de kwaliteit van slaap-gerelateerd leven.

Acceptance and Commitment Therapy gecombineerd met slaapbeperking (ACT-I)

Acceptance and Commitment Therapy gecombineerd met slaapbeperking (ACT-I) is een benadering die elementen van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) integreert met slaapbeperkingsstrategieën. Deze combinatiebehandeling richt zich op het vergroten van acceptatie van onplezierige gedachten en gevoelens in combinatie met het bevorderen van toewijding aan waardevolle acties en gedragingen, terwijl tegelijkertijd slaapbeperkingstechnieken worden toegepast. ACT-I heeft als doel om de ernst van slapeloosheid te verminderen en de kwaliteit van leven gerelateerd aan slaap te verbeteren.

Cognitieve Gedragstherapie bij Insomnie (CBT-I)

Cognitieve Gedragstherapie bij Insomnie (CBT-I) is een evidence-based behandeling voor slapeloosheid die gericht is op het verbeteren van slaapgewoonten en het aanpakken van negatieve gedachten en gedragingen die de slaapproblemen kunnen verergeren. CBT-I omvat verschillende componenten, zoals slaaphygiëneadviezen, stimuluscontrole, slaapbeperking en cognitieve therapie. Deze therapie is gericht op het herstellen van een gezond slaappatroon en het verminderen van slapeloosheidssymptomen. 

Studieresultaten

Drieënzestig patiënten met slapeloosheid werden in de huidige studie willekeurig toegewezen om ofwel ACT-I of CBT-I in groepsverband te ontvangen. Beide groepen vertoonden significante verbeteringen in primaire en secundaire uitkomsten na de behandeling en bij de follow-up na 6 maanden. Er werd echter geen significant verschil in effectiviteit gevonden tussen ACT-I en CBT-I. Patiënten in de ACT-I groep meldden een grotere tevredenheid met verbeteringen in gezondheidsaspecten. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of ACT-I niet-inferieur is aan CBT-I en om de veranderingsmechanismen in beide behandelingen te onderzoeken.

OOK INTERESSANT:   Comorbide fysieke gezondheidslast van ernstige psychische stoornissen in 32 Europese landen

Keypoints

  1. Zowel ACT-I als CBT-I vertoonden significante verbeteringen in slapeloosheid en kwaliteit van leven gerelateerd aan slaap.
  2. Patiënten in de ACT-I groep meldden een hogere tevredenheid met verbeteringen in verschillende gezondheidsaspecten.
  3. Er werd geen significant verschil in effectiviteit gevonden tussen ACT-I en CBT-I.
  4. Toekomstige studies zijn nodig om de non-inferioriteit van ACT-I ten opzichte van CBT-I te beoordelen en om de veranderingsmechanismen in beide behandelingen te verkennen.

Referentie

Elisabeth Hertenstein, Ersilia Trinca, Carlotta L. Schneider, Kristoffer D. Fehér, Anna F. Johann, Christoph Nissen; Acceptance and Commitment Therapy, Combined with Bedtime Restriction, versus Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia: A Randomized Controlled Pilot Trial. Psychother Psychosom 4 April 2024; 93 (2): 114–128. https://doi.org/10.1159/000535834

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Psychotherapy & Psychosomatics, heeft de effectiviteit vergeleken van Acceptance and Commitment Therapy gecombineerd met slaapbeperking (ACT-I) versus Cognitieve Gedragstherapie bij Insomnie (CBT-I) in het verbeteren van de ernst van slapeloosheid en de kwaliteit van slaap-gerelateerd leven.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen