vrijdag, maart 29, 2024

Cover

Zelfmoordprofielen: een stap naar effectievere preventie

In nieuw baanbrekend onderzoek zijn profielen van 306.800 zelfmoordslachtoffers en tekenen van zelfmoordintentie onderzocht om inzicht te krijgen in verschillende groepen zelfmoordslachtoffers en de daarbij behorende karakteristieken. De interessante resultaten van het onderzoek tonen aan dat er vijf verschillende profielen van zelfmoordslachtoffers kunnen worden geïdentificeerd op basis van specifieke omstandigheden die hebben geleid tot de zelfmoord: comorbide geestelijke gezondheids- en middelengebruiksstoornissen; alleen mentale stoornissen; crisis-, alcoholgerelateerde en intieme partnerproblemen; lichamelijke gezondheidsproblemen; en polysubstantiegebruik. Deze profielen bieden inzicht in de diverse achtergronden en omstandigheden van zelfmoordslachtoffers.

Psilocybine-therapie bij alcoholgebruiksstoornissen

Een groeiend aantal studies suggereert dat psilocybine, de psychoactieve stof in bepaalde paddenstoelen, ook bekend als "magische paddenstoelen", een veelbelovende behandeling kan zijn voor alcoholgebruiksstoornissen (AUD). Recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Scientific Reports', biedt nieuwe inzichten in hoe psilocybine-therapie de werking van de hersenen bij AUD kan veranderen.
spot_img

Alcoholgebruik: cijfers, patronen en gezondheidsimpact

Het schadelijke gebruik van alcohol is wereldwijd een oorzaak van meer dan 200 ziekten en verwondingen. Jaarlijks is er wereldwijd sprake van 3 miljoen sterfgevallen uit schadelijk alcoholgebruik, wat overeenkomt met 5,3% van alle sterfgevallen. Ongeveer 5,1% van de mondiale ziektelast is toe te schrijven aan alcohol, gemeten in disability-adjusted life years (DALYs). Naast gezondheidsgevolgen brengt schadelijk alcoholgebruik aanzienlijke sociale en economische verliezen met zich mee voor individuen en de samenleving als geheel. Hoe staat het met het alcoholgebruik in Nederland?

Online EPS-tool voor onderzoek naar bewegingsstoornissen

Via de EPS-tool (www.epstool.nl) kan op een eenvoudige en gestandaardiseerde wijze een bewegingsstoornissenonderzoek worden afgenomen.