Verhoogt Bupropion de angst?

Gerelateerde artikelen

Een studie – waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Clinical Psychopharmacology – heeft onderzocht of bupropion de angst verergert.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Bupropion is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om depressie, seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) en stoppen met roken te behandelen. 

Bupropion wordt doorgaans niet wordt voorgeschreven als een eerste keuze bij de behandeling van angststoornissen. In plaats daarvan worden andere medicijnen, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) en serotonine-noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s), vaak als effectiever beschouwd bij de behandeling van angststoornissen.

Er zijn echter enkele onderzoeken en rapporten die aangeven dat bupropion enige mate van angstverlichting kan bieden bij sommige patiënten, vooral degenen die ook last hebben van depressie. Dit komt omdat bupropion een atypisch antidepressivum is dat werkt op verschillende neurotransmitters, met name dopamine en noradrenaline, in tegenstelling tot de meerderheid van de antidepressiva die zich richten op serotonine.

Methode
De onderzoekers vergeleken twee groepen mensen: één groep kreeg bupropion voorgeschreven, terwijl de andere groep een ander type medicatie kreeg voorgeschreven, de selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), die ook worden gebruikt om depressie te behandelen.

OOK INTERESSANT:   Obesitas en het risico op psychische stoornissen

Om de studie uit te voeren, keken de onderzoekers naar medische dossiers van duizenden patiënten die geestelijke gezondheidszorg ontvingen via telehealth. Ze gebruikten een techniek genaamd propensity-matching om ervoor te zorgen dat de twee groepen vergelijkbaar waren wat betreft verschillende factoren die de angstniveaus zouden kunnen beïnvloeden. Vervolgens analyseerden ze de angstniveaus van beide groepen aan het begin van de behandeling, na 6 weken en na 12 weken.

Resultaten
De bevindingen toonden aan dat (in de gehele groep patiënten) degenen die bupropion namen, hogere angstniveaus hadden in vergelijking met degenen die SSRIs namen. Echter, toen ze vergelijkbare individuen in beide groepen vergeleken, werden geen significante verschillen in angstniveaus gevonden gedurende de 12 weken behandeling, wat aangeeft dat beide medicijnen even effectief waren in het verminderen van angst.

Conclusie
De studie suggereert dat er geen verschillen zijn in de uitkomsten wat betreft angst tussen mensen die bupropion voorgeschreven krijgen en degenen die SSRIs voorgeschreven krijgen wanneer de twee groepen vergelijkbaar zijn wat betreft andere factoren.

Journal of Clinical Psychopharmacology 43(2):p 152-156, 3/4 2023. | DOI: 10.1097/JCP.0000000000001658

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen