Omega-3 en ADHD

Gerelateerde artikelen

In een meta-analyse van 22 studies met in totaal 1.789 deelnemers is de effectiviteit van omega-3 polyonverzadigde vetzuren (PUFAs) bij de behandeling van ADHD onderzocht.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Omega-3
Omega-3 vetzuren zijn gezonde vetten die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen, zoals vette vis, noten en zaden. Mensen hebben omega-3 vetzuren nodig voor een goede gezondheid. Sommige studies hadden in het verleden tegenstrijdige resultaten over of omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het verbeteren van de symptomen van ADHD, mogelijk als gevolg van verschillen in dosering, samenstelling en behandelduur.

Meta-analyse
Wetenschappers wilden nu uitzoeken of omega-3 vetzuren echt kunnen helpen bij ADHD. Ze deden dit door allerlei onderzoeken te analyseren waarin omega-3 vetzuren werden gegeven aan mensen met ADHD. Het onderzoek omvatte 22 studies met in totaal 1.789 deelnemers. Ze keken naar hoeveel omega-3 werd gegeven, hoelang het werd genomen, en of het vooral uit een bepaald type omega-3 vetzuur genaamd EPA bestond.

Resultaten
Over het algemeen bleken omega-3 vetzuren niet significant te helpen om de kernsymptomen van ADHD te verminderen in vergelijking met een placebo. Maar, als mensen omega-3 vetzuren minstens vier maanden lang innamen, leken ze wel enigszins te helpen bij ADHD.

OOK INTERESSANT:   ADHD en eetstoornissen in de kindertijd en adolescentie

Wat betreft de specifieke samenstelling van de omega-3 vetzuren, maakte het niet veel verschil of er veel EPA in zat of dat de verhouding tussen EPA en een ander type omega-3 vetzuur genaamd DHA hoog was.

Over het geheel genomen bleek dat omega-3 PUFAs de kernsymptomen van ADHD niet significant verbeterden in vergelijking met een placebo (standaard verschil in gemiddelde [SMD]: −0.16; 95% CI, −0.34 tot 0.01; P = .07). Echter, in de subgroep van studies met een behandelduur van minstens 4 maanden, bleken omega-3 PUFAs significant effectiever te zijn dan placebo (SMD: −0.35; 95% CI,−0.61 tot −0.09; P = .007). Hoge doses eicosapentaenoic acid (EPA) of een hoge verhouding EPA/docosahexaenoic acid (DHA) bleken de ADHD-symptomen niet te verbeteren.

Conclusie
De conclusie van dit onderzoek is dat omega-3 vetzuren op zichzelf niet sterk genoeg lijken te zijn om ADHD-symptomen snel te verbeteren. Maar als mensen omega-3 vetzuren gedurende een lange tijd innemen, kunnen ze enige voordelen hebben voor mensen met ADHD.

Het onderzoek kent wel enkele beperkingen, zoals dat sommige onderzoeken klein waren.

Liu T-H, Wu J-Y, Huang P-Y, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids for core symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Clin Psychiatry. 2023;84(5):22r14772.

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen