Werkzaamheid en veiligheid van lemborexant bij vrouwen van middelbare leeftijd met slapeloosheid

Gerelateerde artikelen

In een nieuwe studie is gekeken naar een medicijn genaamd lemborexant en hoe goed het werkt voor de behandeling van slapeloosheid bij vrouwen in hun middelbare leeftijd (tussen 40 en 58 jaar oud).  Het onderzoek toonde aan dat lemborexant inderdaad kan helpen om de slaap te verbeteren bij deze groep en dat het tevens veilig is om te gebruiken. 

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Lemborexant is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid, een slaapstoornis waarbij mensen problemen hebben met in slaap vallen, doorslapen of voldoende herstellende slaap krijgen. Het behoort tot een klasse geneesmiddelen die bekend staan als orexinereceptorantagonisten.

Orexine (ook bekend als hypocretine) is een neurotransmitter in de hersenen die een rol speelt bij het reguleren van waakzaamheid en slaap-waakcycli. Lemborexant werkt door de werking van orexinereceptoren te blokkeren, waardoor het de activiteit van de orexinesignalen in de hersenen vermindert. Dit kan helpen om de slaap te bevorderen en slapeloosheidsklachten te verminderen.

De onderzoekers hebben gedurende 12 maanden onderzocht of lemborexant (LEM) veilig en effectief is voor de behandeling van slapeloosheid bij vrouwen in hun middelbare leeftijd.

OOK INTERESSANT:   Invloed van hormonale veranderingen op ADHD en effect van medicatie

De veiligheid en effectiviteit van lemborexant zijn beoordeeld in klinische onderzoeken voordat het medicijn werd goedgekeurd. Deze studies omvatten evaluaties van de effecten van lemborexant op slaapinitiatie (het in slaap vallen) en slaapcontinuïteit (het in slaap blijven) bij mensen met slapeloosheid.

Over het algemeen bleek uit deze klinische onderzoeken dat lemborexant effectief was in het verbeteren van de slaapduur en -kwaliteit bij mensen met slapeloosheid, zonder dat het de volgende dag bijwerkingen zoals slaperigheid veroorzaakte. Het verminderde de tijd die nodig was om in slaap te vallen en verhoogde de totale slaaptijd.

Wat betreft veiligheid, zoals bij elk medicijn, kunnen bijwerkingen optreden. Veelvoorkomende bijwerkingen van lemborexant waren onder andere hoofdpijn, slaperigheid en vermoeidheid. Er werd ook aangeraden om rekening te houden met het risico op aandachtsproblemen en depressie, hoewel deze risico’s over het algemeen als laag werden beschouwd.

Methode
Vrouwen op middelbare leeftijd en die last hadden van slapeloosheid werden onderverdeeld in verschillende groepen. In de eerste 6 maanden kreeg een deel van de mensen een placebo (PBO) en anderen kregen ofwel een lage dosis (LEM5) of een hogere dosis (LEM10) lemborexant. In de volgende 6 maanden kregen degenen die de placebo kregen ook lemborexant, ofwel de lage dosis of de hogere dosis.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat beide doses lemborexant de tijd verbeterden die mensen nodig hadden om in slaap te vallen en hoe lang ze sliepen, in vergelijking met degenen die de placebo kregen. Mensen die lemborexant namen, meldden ook dat ze zich minder moe voelden en minder ernstige symptomen van slapeloosheid hadden. Het medicijn werd goed verdragen, wat betekent dat de meeste mensen geen sterke bijwerkingen hadden.

OOK INTERESSANT:   Quetiapine en het risico op ernstige cardiovasculaire bijwerkingen

Conclusies
Het onderzoek toonde aan dat lemborexant kan helpen om de slaap te verbeteren bij vrouwen in hun middelbare leeftijd met slapeloosheid en dat het veilig is om te gebruiken. 

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen