Levenslange ADHD-symptomen bij vrouwen met hart- en vaatziekten

Gerelateerde artikelen

Patiënten met ADHD lopen een groter cardiovasculair risico. In een nieuwe studie is het verband onderzocht tussen ADHD-symptomen en hart- en vaatziekten bij vrouwen in een gespecialiseerde Nederlandse cardiologische kliniek. Levenslange ADHD-symptomen werden gevonden bij 35% van de vrouwen (n=300) met hartklachten. De resultaten suggereren dat het screenen op ADHD-symptomen nuttig is bij vrouwen die worden doorverwezen voor cardiovasculair onderzoek.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak van overlijden bij vrouwen, vooral tijdens de perimenopauze. Vrouwen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van diffuse atherosclerotische ziekten of coronaire microvasculaire disfunctie, en lopen een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes, het polycysteus ovariumsyndroom en vroegtijdig ovariumfalen.

ADHD
Van ADHD is bekend dat het een neurologische aandoening is gekenmerkt door een aanhoudend patroon van onoplettendheid en/of impulsiviteit/hyperactiviteit met een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. Meisjes hebben een grotere kans op een diagnose van het onoplettende type ADHD dan jongens. Volwassen ADHD gaat gepaard met een breed scala aan psychiatrische comorbiditeiten en lichamelijke aandoeningen, waaronder slaapproblemen, stemmingsstoornissen, middelenmisbruik, obesitas, diabetes, HVZ, astma, allergieën, hypermobiliteit, migraine en dementie.

OOK INTERESSANT:   ADHD-medicatie en langetermijnrisico's op hart- en vaatziekten

Studie
In een nieuwe Nederlandse studie is de relatie onderzocht tussen HVZ en ADHD bij vrouwen met hart- en vaatziekten te bevestigen door vrouwen met cardiovasculaire klachten te screenen op ADHD-symptomen en te beoordelen of ADHD-symptomen bij vrouwen geassocieerd zijn met een atypisch cardiovasculair profiel.

Methode
De retrospectieve dwarsdoorsnede-studie bekeek alle vrouwelijke patiënten die zich tussen mei 2021 en 2022 aanmeldden bij Heartlife Clinics. De patiënten waren 18 jaar en ouder, met en zonder een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Gegevens werden verzameld uit elektronische medische dossiers, waaronder demografische informatie, zelfgerapporteerde risicofactoren voor de levensstijl, geschiedenis van diabetes, cardiale symptomen, lichamelijk onderzoek, rust-ECG, inspanningstest en metingen van de carotisultrasound.

Beoordeling van ADHD
Patiënten met levenslange ADHD-symptomen werden gescreend met behulp van de Ultra-korte vragenlijst voor ADHD (UKV), die de veelvoorkomende aanwezigheid van de drie kernsymptomen van ADHD zoals vermeld in DSM-5 voor ADHD en één vraag over levenslange persistentie van de symptomen omvatte.

Resultaten
De analyse omvatte 300 vrouwelijke deelnemers (leeftijd 56,90 ± 10,16 jaar). 105 vrouwen meldden ten minste één chronisch, levenslang kernsymptoom van ADHD, 21,7% meldde twee kernsymptomen van ADHD en 9,3% meldde drie chronisch aanwezige kernsymptomen van ADHD vanaf de kindertijd.

Conclusie studie
De resultaten suggereren dat het screenen op ADHD-symptomen nuttig is bij vrouwen die worden doorverwezen voor cardiovasculair onderzoek. Deze combinatie van cardiovasculaire en geestelijke gezondheidszorg is cruciaal voor het verbeteren van de gezondheidsresultaten van vrouwen met ADHD.

ter Beek, L.S., Böhmer, M.N., Wittekoek, M.E. et al. Lifetime ADHD symptoms highly prevalent in women with cardiovascular complaints. A cross-sectional study. Arch Womens Ment Health (2023). https://doi.org/10.1007/s00737-023-01356-7

OOK INTERESSANT:   Duloxetine bij ADHD

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen