Individuele hersenveranderingen die verband houden met verschillende psychische aandoeningen

Gerelateerde artikelen

Een baanbrekend project dat hersenveranderingen in kaart brengt bij bijna 1.300 mensen met zes verschillende soorten psychische aandoeningen heeft de buitengewone diversiteit aan hersenveranderingen onthuld die worden aangetroffen bij mensen met aandoeningen als ADHD, autisme, depressie en schizofrenie. De studie maakte gebruik van hersenscans om de grootte of het volume van meer dan 1000 verschillende hersengebieden te meten.

Het onderzoek, gepubliceerd in Nature Neuroscience en geleid door onderzoekers van het Turner Institute for Brain and Mental Health en de School of Psychological Sciences van de Monash University, gebruikte hersenbeeldvorming om de grootte, of het volume, van meer dan 1000 verschillende hersengebieden te meten.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Kernpunten

  • Het onderzoek onderzocht de hersenveranderingen bij mensen met zes verschillende psychische aandoeningen (ADHD, autisme, depressie, schizofrenie, obsessieve-compulsieve stoornis en bipolaire stoornis.
  • Het onderzoek maakte gebruik van nieuwe statistische technieken om afwijkingen in hersenvolumes te identificeren.
  • Het bleek dat specifieke hersengebieden met afwijkingen in grootte sterk variëren tussen individuen met dezelfde diagnose.
  • Ondanks deze variabiliteit bleken afwijkende hersengebieden vaak verbonden te zijn met gemeenschappelijke gebieden, wat zou kunnen verklaren waarom mensen met dezelfde diagnose vergelijkbare symptomen vertonen.
  • Het onderzoek suggereert potentiële behandeldoelen voor verschillende stoornissen, maar benadrukte dat deze doelen mogelijk slechts geschikt zijn voor een subset van individuen.
OOK INTERESSANT:   Fysieke interventies om depressieve symptomen bij kinderen en adolescenten te verlichten

Onderzoeksmethode en Resultaten
Het onderzoeksteam maakte gebruik van geavanceerde statistische technieken om afwijkingen in hersenvolumes te identificeren bij mensen gediagnosticeerd met verschillende psychische aandoeningen. Deze technieken hielden rekening met leeftijd en geslacht om te bepalen hoeveel het volume van een specifiek hersengebied afweek van de verwachtingen. De resultaten toonden aan dat afwijkingen in hersenvolumes sterk varieerden tussen individuen met dezelfde diagnose, met minder dan 7% van de mensen met dezelfde diagnose die een grote afwijking in hetzelfde hersengebied vertoonden. Ondanks deze variabiliteit bleken afwijkende hersengebieden vaak verbonden te zijn met gemeenschappelijke gebieden binnen dezelfde hersencircuits, wat mogelijk de overeenkomsten in symptomen tussen individuen met dezelfde diagnose verklaart.

De onderzoekers gebruikten deze aanpak ook om potentiële behandelingsdoelen te identificeren, maar benadrukten dat deze doelen mogelijk slechts effectief zijn voor een subset van individuen met dezelfde diagnose. Zo werd vastgesteld dat bepaalde hersencircuits met afwijkingen in verband werden gebracht met specifieke stoornissen, zoals depressie. Deze bevindingen bieden diepere inzichten in hoe het brein wordt beïnvloed bij individuen met psychische aandoeningen.

Al met al opent de ontwikkelde aanpak nieuwe mogelijkheden voor het in kaart brengen van hersenveranderingen bij psychische aandoeningen, waarbij het begrip van de diversiteit aan veranderingen op verschillende hersenniveaus wordt vergroot.

Ashlea Segal, Linden Parkes, Kevin Aquino, Seyed Mostafa Kia, Thomas Wolfers, Barbara Franke, Martine Hoogman, Christian F. Beckmann, Lars T. Westlye, Ole A. Andreassen, Andrew Zalesky, Ben J. Harrison, Christopher G. Davey, Carles Soriano-Mas, Narcís Cardoner, Jeggan Tiego, Murat Yücel, Leah Braganza, Chao Suo, Michael Berk, Sue Cotton, Mark A. Bellgrove, Andre F. Marquand, Alex Fornito. Regional, circuit and network heterogeneity of brain abnormalities in psychiatric disordersNature Neuroscience, 2023; DOI: 10.1038/s41593-023-01404-6

OOK INTERESSANT:   Australië is het eerste land met een voorschrijfbeleid voor psychedelica bij patiënten met depressie of PTSS

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen