Helft van de wereld kampt met psychische problemen

Gerelateerde artikelen

In een nieuwe uitgebreide studie is vastgesteld dat één op de twee individuen wereldwijd in hun leven te maken zal krijgen met een psychische aandoening. De onderzoekers analyseerden gegevens van meer dan 150.000 volwassenen uit 29 landen en ontdekten dat 50% van de bevolking op de leeftijd van 75 jaar minstens één stoornis zal ontwikkelen, waarbij stemmingsstoornissen zoals depressie en angst het meest voorkomen.

De studie – waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in the Lancet Psychiatry –  benadrukt verschillen in de prevalentie van psychische aandoeningen tussen geslachten en wijst er tevens op dat mentale gezondheidsproblemen meestal beginnen in de kindertijd, adolescentie of jonge volwassenheid.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Keypoints

  • De studie analyseerde de grootste ooit gecoördineerde reeks face-to-face-interviews, afkomstig van het World Health Organization’s World Mental Health Survey-initiatief.
  • De drie meest voorkomende psychische aandoeningen bij vrouwen zijn depressie, specifieke fobie en PTSS, terwijl bij mannen alcoholmisbruik, depressie en specifieke fobie het meest voorkomend zijn.
  • Het onderzoek geeft aan dat de mediane leeftijd waarop psychische aandoeningen beginnen 19 jaar is voor mannen en 20 jaar voor vrouwen.
OOK INTERESSANT:   Veiligheid en effectiviteit van antipsychoticum cariprazine voor resistente depressie

De studie, gecoördineerd door onderzoekers van de Universiteit van Queensland en Harvard Medical School, toont aan dat mentale gezondheidsstoornissen wijdverspreid zijn, waarbij de meest voorkomende de stemmingsstoornissen zoals depressie en angst zijn. De gegevens zijn verzameld via face-to-face-interviews met meer dan 150.000 volwassenen uit 29 landen tussen 2001 en 2022.

De resultaten van dit onderzoek geven waardevolle inzichten in de frequentie en timing van het ontstaan van psychische aandoeningen op basis van verschillende populaties. Het benadrukt de omvang van het probleem en de noodzaak om tijdige en passende ondersteuning te bieden aan mensen die risico lopen.

McGrath et al. Age of onset and cumulative risk of mental disorders: a cross-national analysis of population surveys from 29 countriesThe Lancet Psychiatry, 2023; DOI: 10.1016/S2215-0366(23)00193-1

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen