Agressie als succesvolle zelfbeheersing

Gerelateerde artikelen

Een recente studie heeft zeer interessante bevindingen aan het licht gebracht die ingaan tegen de algemene overtuiging dat agressie voortkomt uit een gebrek aan zelfbeheersing. In plaats daarvan suggereert deze studie dat agressie vaak een bewuste en gecontroleerde daad is, gedreven door de wens naar wraak. De bevindingen stellen de traditionele benadering van het aanpakken van gewelddadige neigingen door het verbeteren van zelfbeheersing ter discussie en werpen nieuw licht op de complexiteit van agressie. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Social and Personality Psychology Compass.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Meer over dit onderwerp

Reacties

  1. Ik ben geen abonnee, dus ik heb het stuk niet volledig kunnen lezen, maar sinds ik werkzaam ben in de ziekenhuispsychiatrie heb ik soms te maken met onbegrepen en soms agressief gedrag voortkomend uit cognitieve schade. Daar is de zelfbeheersing, vaak gepaard met frontotemporale vermogens, weggevallen. Voor zover ik dit nu kan lezen lijkt het vooral in te gaan op slechts een enkel aspect van agressie, namelijk het instrumentele aspect van agressie, maar ik laat me graag onderwijzen over nieuwe inzichten en ben me bewust van mijn beperkte zicht op dit artikel.

Populaire artikelen