Symptomen van ADHD en negatieve gezondheidsuitkomsten bij psychose

Gerelateerde artikelen

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM jaarabonnement betaal je slechts €30,-.
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Hoewel uit onderzoek is gebleken dat de prevalentie van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) verhoogd kan zijn bij personen met psychotische stoornissen, is er tot nu toe relatief weinig onderzoek gedaan naar dit verband en de effecten ervan bij volwassenen op subklinisch niveau.  De huidige studie onderzocht het verband tussen psychotische ervaringen (PE) en ADHD-symptomen bij Japanse individuen en of de aanwezigheid van ADHD-symptomen het risico op negatieve gezondheidsresultaten bij mensen met PE verhoogt.

Methode
Gegevens werden geanalyseerd van een online steekproef van 1.452 personen (leeftijd 18-89; 51,5% vrouw) verzameld in 2021. Informatie over PE werd verkregen met de PRIME Screen-Revised (PS-R), terwijl de Adult ADHD Self-Report Scale (  ASRS) Screener werd gebruikt om ADHD-symptomen te meten.  Er werd ook informatie verkregen over een aantal gezondheidsuitkomsten, waaronder symptomen van angst en depressie en zelfmoordgedachten.  Logistische regressie werd gebruikt om associaties te beoordelen.

Resultaten
In een volledig aangepaste analyse was PE geassocieerd met bijna drie keer hogere odds voor ADHD-symptomen (OR: 2.92, 95%CI: 1.19–7.17).  In een analyse die beperkt was tot personen met PE, werden ADHD-symptomen geassocieerd met een significant verhoogde kans op depressieve symptomen, levenslange suïcidale gedachten, waargenomen stress en ernstige slaapproblemen.

OOK INTERESSANT:   De effecten van verschillende trainingsbenaderingen op ADHD bij volwassenen

Conclusie
ADHD-symptomen zijn aanwezig bij sommige personen met PE en verhogen de kans op verschillende nadelige gezondheidsuitkomsten in deze populatie.  Het identificeren van gelijktijdig voorkomende PE- en ADHD/ADHD-symptomen kan behandelopties vergemakkelijken en negatieve gezondheidsresultaten helpen voorkomen bij personen met deze aandoeningen.

https://doi.org/10.3389/fpsyt.2023.1133779

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen