Effect van vitamine D3-suppletie op psychiatrische symptomen

Gerelateerde artikelen

Fins onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA Network Open heeft de relatie tussen vitamine D-inname en de geestelijke gezondheid van kinderen onderzocht. Geschat wordt dat één op de acht kinderen lijdt aan een psychische stoornis en eerdere onderzoeken hebben gesuggereerd dat lage vitamine D-spiegels op jonge leeftijd het risico op psychische problemen later in het leven kunnen verhogen.

Het onderzoek maakt deel uit van de klinische proef Vitamin D Intervention in Infants (VIDI), die onderzoekt hoe vroege vitamine D3-interventie de groei en ontwikkeling van kinderen beïnvloedt. De onderzoekers wilden vaststellen of een dagelijkse vitamine D3-supplement hoger dan de aanbevolen dosis op jonge leeftijd het risico op psychiatrische symptomen op schoolleeftijd vermindert.

Voor de studie werden kinderen ingedeeld in twee groepen: één groep kreeg de standaard dagelijkse dosis van 10 microgram vitamine D, terwijl de andere groep het drievoudige ontving, namelijk 30 microgram. De suppletie werd dagelijks toegediend vanaf 2 weken tot 2 jaar oud. De kinderen werden gevolgd en de laatste beoordeling vond plaats toen ze 6 tot 8 jaar oud waren. In deze fase vulden de ouders van 346 kinderen een vragenlijst in om de psychiatrische symptomen van hun kind te beoordelen.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen