Schizofrenie, obesitas en darmmicrobiota

Gerelateerde artikelen

Een nieuw artikel in iMeta suggereert dat er een verband bestaat tussen schizofrenie en obesitas, en dat de darmmicrobiota mogelijk een rol speelt bij de ontwikkeling van beide aandoeningen. Mensen met schizofrenie hebben een veranderde samenstelling van de darmmicrobiota, die invloed kan hebben op de productie van neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulatie van eetlust en metabolisme. Bepaalde antipsychotische medicijnen kunnen de samenstelling van de darmmicrobiota veranderen, wat mogelijk obesitas en andere metabole aandoeningen verergert. Het artikel benadrukt de noodzaak van gepersonaliseerde behandelstrategieën die rekening houden met het microbiota-profiel van een individu, en de noodzaak van verder onderzoek om het verband tussen schizofrenie, obesitas en de darmmicrobiota volledig te begrijpen.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM jaarabonnement betaal je slechts €30,-.
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Recente studies hebben aangetoond dat mensen met schizofrenie een veranderde samenstelling van de darmmicrobiota hebben in vergelijking met gezonde individuen, en dat dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas. Het wordt verondersteld dat de darmmicrobiota invloed kan hebben op de productie van bepaalde neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulatie van eetlust en metabolisme, zoals serotonine en dopamine.

Bovendien is aangetoond dat bepaalde antipsychotische medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van schizofrenie de samenstelling van de darmmicrobiota kunnen veranderen, wat obesitas en andere metabole aandoeningen mogelijk verergert. Dit benadrukt de noodzaak van gepersonaliseerde behandelstrategieën die rekening houden met het microbiota-profiel van een individu.

OOK INTERESSANT:   Preventie van suicide door clozapine bij psychische stoornissen

De auteurs van een artikel in iMeta suggereren dat verder onderzoek nodig is om het verband tussen schizofrenie, obesitas en de darmmicrobiota volledig te begrijpen en nieuwe therapieën te ontwikkelen die zich richten op de microbiota om de uitkomsten voor mensen met deze aandoeningen te verbeteren.

Keypoints

  • Er is een verband tussen schizofrenie en obesitas
  • De darmmicrobiota kan een rol spelen in de pathogenese van beide aandoeningen
  • Mensen met schizofrenie hebben een veranderde samenstelling van de darmmicrobiota in vergelijking met gezonde individuen
  • De darmmicrobiota kan invloed hebben op de productie van bepaalde neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulatie van eetlust en metabolisme
  • Antipsychotische medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van schizofrenie kunnen de samenstelling van de darmmicrobiota veranderen, wat obesitas en andere metabole aandoeningen mogelijk verergert
  • Gepersonaliseerde behandelstrategieën die rekening houden met het microbiota-profiel van een individu kunnen voordelig zijn
  • Verder onderzoek is nodig om het verband tussen schizofrenie, obesitas en de darmmicrobiota volledig te begrijpen.
1.
Wu H, Liu Y, Wang J, Chen S, Xie L, Wu X. Schizophrenia and obesity: May the gut microbiota serve as a link for the pathogenesis? iMeta [Internet]. [cited 2023 Apr 26];n/a(n/a):e99. Available from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/imt2.99

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen