ADHD-risico beïnvloed door darmmicrobioom

Gerelateerde artikelen

Een lekkende darm wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op ADHD, en een verschuiving in de normale samenstelling en werking van het darmmicrobioom kan hiervoor verantwoordelijk zijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Onderzoekers ontdekten dat kinderen met ADHD een grotere aanwezigheid hadden van een microbe genaamd candida albicans in hun ingewanden, wat het risico op een lekkende darm verhoogde. Dit kan leiden tot ontstekingen en andere negatieve effecten, waaronder ADHD-symptomen.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM jaarabonnement betaal je slechts €30,-.
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Onderzoekers ontdekten een tekort aan een soort schimmel die helpt bij het afbreken van complexe koolhydraten en het produceren van belangrijke voedingsstoffen. Eerder onderzoek suggereerde een verband tussen darmdysbiose en ADHD, maar dit is de eerste studie die de rol van de schimmelcomponent van het darmmicrobioom bij ADHD onderzoekt.

De studie had beperkingen, maar het vertegenwoordigt een veelbelovend onderzoeksgebied dat kan gaan helpen de onderliggende mechanismen achter ADHD te onthullen.

OOK INTERESSANT:   Farmacokinetiek van psychotrope medicatie

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen