Prenatale blootstelling aan ADHD-medicatie heeft geen invloed op de neurologische ontwikkeling

Gerelateerde artikelen

Uit een groot bevolkingsregisteronderzoek is gebleken dat blootstelling aan medicatie voor ADHD tijdens de zwangerschap de neurologische ontwikkeling of groei van een kind niet belemmerd. Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van gegevens uit Deense landelijke registers, waaronder meer dan een miljoen kinderen geboren tussen 1998 en 2015, en vond dat de kinderen van moeders die ADHD-medicatie gebruikten tijdens de zwangerschap geen groter risico op neurologische ontwikkelingsstoornissen, psychiatrische stoornissen, neurologische ontwikkelingsstoornissen of groeistoornissen hadden.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

2,39% van de vrouwen die zwanger waren, meldden dat ze na de bevruchting medicijnen voor hun ADHD gebruikten. Slechts 2,58% nam medicatie tijdens het geven van borstvoeding.

Gevolgen voor kinderen
Onderzoekers vonden geen verhoogde risico’s voor algemene neurologische ontwikkelingsresultaten voor kinderen die tijdens de zwangerschap werden blootgesteld aan ADHD-medicatie, maar ontdekten wel dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap andere psychotrope medicatie gebruikten, meer kans hadden om ADHD te ontwikkelen.

Impact op vrouwen met ADHD
Vrouwen met ADHD die op 27-jarige leeftijd hun eerste kind krijgen, rapporteren een grote impact veroorzaakt door hun ADHD-symptomen. De helft van de zwangere vrouwen zei dat hun ADHD-symptomen stabiel bleven tijdens de zwangerschap, maar 56,7% meldde symptomen van postpartumdepressie te ervaren na de bevalling.

OOK INTERESSANT:   Omega-3 en ADHD

Beperkingen en toekomstig onderzoek
Zwangere vrouwen die voor hun dagelijks functioneren afhankelijk zijn van stimulerende middelen, moeten de potentiële risico’s afwegen tegen de mogelijke voordelen van het stoppen van de medicatie. De huidige studie biedt de zekerheid dat verschillende essentiële categorieën van kinduitkomsten niet verschillen op basis van prenatale blootstelling aan stimulerende middelen.

Vergeleken met vrouwen zonder ADHD waren vrouwen met ADHD jonger bij de bevalling, rookten vaker tijdens de zwangerschap en hadden meer kans op vroeggeboren kinderen of kinderen met een laag geboortegewicht.

Madsen, K. B., Robakis, T. K., Liu, X., Momen, N., Larsson, H., Dreier, J. W., … Bergink, V. (2023). In utero exposure to ADHD medication and long-term offspring outcomes. Molecular Psychiatry, 1–8. doi: 10.1038/s41380-023-01992-6

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen