Invloed van hormonale veranderingen op ADHD en effect van medicatie

Gerelateerde artikelen

Er is wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat vrouwen met ADHD veranderingen in symptomen kunnen ervaren tijdens hormonale veranderingen zoals menstruatie, zwangerschap en menopauze. Ook is er bewijs dat suggereert dat hormonen een rol kunnen spelen in hoe effectief ADHD-medicatie is voor vrouwen. Er zijn echter meer studies nodig om de relatie tussen hormonen, ADHD-symptomen en de effectiviteit van medicatie volledig te begrijpen.

Recent onderzoek laat zien dat ADHD, hartklachten en hormonale
stemmingswisselingen vaak bij dezelfde patiënten voorkomen. Vrouwen met ADHD
hebben meer last van hart – en hormonale klachten dan gemiddeld en lopen hier
onnodig lang mee rond. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek,
hebben psychiater prof. dr. Sandra Kooij, cardioloog dr. Janneke Wittekoek en
gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken op 8 maart 2023 het Hoofd-Hart-Hormonen (H3)
Netwerk gelanceerd. Meer informatie.

Deze informatie is alleen zichtbaar voor abonnees met een basis of premium abonnement.

Jij bent niet ingelogd of hebt geen abonnement (basis/premium) en dus kun je deze informatie niet lezen.
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Studies hebben aangetoond dat vrouwen met ADHD een toename van symptomen kunnen ervaren, met name onoplettendheid, tijdens de premenstruele fase van hun menstruatiecyclus. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en postpartum ook invloed hebben op ADHD-symptomen, waarbij sommige vrouwen verergering van symptomen ervaren en andere verbetering.

Tijdens de menopauze kunnen hormonale schommelingen ook ADHD-symptomen beïnvloeden, waarbij sommige vrouwen een toename van symptomen, met name impulsiviteit, rapporteren.

Het onderzoek naar de relatie tussen hormonen en ADHD bij vrouwen is echter nog beperkt en er zijn meer studies nodig om de relatie tussen hormonen en ADHD-symptomen volledig te begrijpen.

OOK INTERESSANT:   Bewijs van problemen met emotieregulatie als een kernsymptoom van ADHD bij volwassenen

Studies hebben gesuggereerd dat schommelingen in hormonen, met name oestrogeen en progesteron, de symptomen van ADHD bij vrouwen kunnen beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat oestrogeen de niveaus van neurotransmitters kan beïnvloeden, zoals dopamine en serotonine, die betrokken zijn bij het reguleren van aandacht en stemming. Fluctuaties in oestrogeenspiegels tijdens de menstruatiecyclus en de menopauze kunnen daarom de ernst van ADHD-symptomen beïnvloeden.


Invloed van hormonale veranderingen op het effect van de medicatie
Er is enig wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat hormonen een rol kunnen spelen in hoe effectief ADHD-medicatie is voor vrouwen. Een studie wees uit dat vrouwen met ADHD mogelijk een lager responspercentage hebben op methylfenidaat, een veel voorgeschreven medicijn voor ADHD, tijdens de luteale fase van hun menstruatiecyclus (de fase die optreedt na de ovulatie en vóór de menstruatie). Dit suggereert dat hormonale veranderingen tijdens deze fase de effectiviteit van ADHD-medicatie voor sommige vrouwen kunnen beïnvloeden.

Uit een ander onderzoek bleek dat vrouwen die orale anticonceptiva gebruikten hogere bloedspiegels van methylfenidaat hadden in vergelijking met vrouwen die geen orale anticonceptiva gebruikten. Dit suggereert dat hormonale veranderingen veroorzaakt door orale anticonceptiva het metabolisme van ADHD-medicatie kunnen beïnvloeden.

Er is echter meer onderzoek nodig om de relatie tussen hormonen, ADHD-medicatie en behandelresultaten voor vrouwen met ADHD volledig te begrijpen.

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

  1. Het komt mij alles heel bekend voor maar het is momenteel zo lastig om alleen al een adhd test te krijgen met de huidige wachtlijsten laat staan om er iets mee te kunnen doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen