Bètablokkers veelbelovend voor het verminderen van gewelddadig gedrag

Gerelateerde artikelen

Een nieuwe studie suggereert dat bètablokkers kunnen worden gebruikt om agressie te beheersen en vijandigheid te verminderen bij personen met psychiatrische aandoeningen. Personen met psychiatrische aandoeningen en een geschiedenis van geweld vertoonden een significante vermindering van agressief gedrag tijdens het gebruik van bètablokkers, zo blijkt uit gegevens van een bevolkingsonderzoek onder meer dan 1,4 miljoen personen.

Bètablokkers voor psychiatrisch gedrag

Bètablokkers worden vaak voorgeschreven voor medische aandoeningen zoals hypertensie, angina en acute cardiovasculaire gebeurtenissen, evenals migraine, symptomen van hyperthyreoïdie en glaucoom. De medicijnen worden ook off-label gebruikt voor angst en bij de behandeling van gedragsproblemen zoals agressie en geweld, maar studies naar de associaties tussen het gebruik van bètablokkers en psychiatrische en gedragsresultaten zijn beperkt, met kleine steekproeven en twijfelachtige methodologie.

Methoden

De onderzoekers gebruikten een Zweedse nationale database om een ​​populatiegebaseerd longitudinaal onderzoek uit te voeren. De onderzoekspopulatie bestond uit 1.400.766 personen van 15 jaar en ouder met recepten voor bètablokkers. De deelnemers werden gedurende 8 jaar tussen 2006 en 2013 gevolgd en de receptgegevens werden gecombineerd met uitkomstgegevens over ziekenhuisopnames voor psychiatrische stoornissen, suïcidaal gedrag en gewelddadige misdaden.

Het grootste deel van de onderzoekspopulatie (86,8%) was 50 jaar en ouder en 52,2% was vrouw. De meest voorgeschreven bètablokker was metoprolol (60,0%) en 84,8% van de patiënten kreeg bètablokkers voorgeschreven voor een cardiale indicatie. In totaal werd 6,9% van degenen die bètablokkers gebruikten in het ziekenhuis opgenomen voor een psychiatrische stoornis, 0,7% had suïcidaal gedrag en 0,7% was beschuldigd van een geweldsmisdrijf tijdens de onderzoeksperiode.

Bevindingen

Periodes van behandeling met bètablokkers waren significant geassocieerd met een lager risico op psychiatrische ziekenhuisopname en beschuldigingen van geweldsmisdrijven. Periodes van gebruik van bètablokkers waren echter significant geassocieerd met een verhoogd risico op suïcidaal gedrag. Verdere analyse per diagnose toonde aan dat de verminderde associatie met psychiatrische ziekenhuisopname tijdens behandelingsperioden met bètablokkers voornamelijk het gevolg was van minder ziekenhuisopnames voor depressieve stoornissen en psychotische stoornissen. Een aanvullende gevoeligheidsanalyse van het verband tussen het gebruik van bètablokkers en gewelddadige misdaad toonde een consistent verminderd risico, maar associaties tussen verminderde psychiatrische ziekenhuisopnames en toegenomen suïcidaal gedrag waren inconsistent.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen