Medicamenteuze behandeling voor eetstoornissen

Gerelateerde artikelen

Eetstoornissen zijn moeilijk te behandelen en vereisen meestal een combinatie van gedrags-, voedings- en medicamenteuze interventies. Non-respons en terugval komen vaak voor. Helaas zijn er maar weinig medicijnen die effectief zijn. Een overzicht.

De drie primaire eetstoornissen zijn anorexia nervosa, eetbuistoornis (binge eating) en boulimia nervosa (BN). Een aantal medicijnklassen bieden hoop voor het verbeteren of herstel van eetstoornissen. Het gaat dan om middelen uit de medicijnklassen van anticonvulsiva, antidepressiva, antipsychotica en stimulantia.

EetstoornisMedicijnen
Boulimia nervosa
Antidepressiva worden soms met succes gebruikt voor boulimia nervosa. Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) boven antidepressiva van de eerste generatie vanwege hun betere veiligheidsprofiel. Onderzoek ondersteunt het gebruik van verschillende SSRI’s, maar suggereert dat een hoge dosis fluoxetine het meest effectief is.
topimaraat, fluoxetine
Binge eating (eetbuistoornis)
Het gebruik van citalopram, escitalopram, fluvoxamine en fluoxetine voor binge eating (eetbuistoornis) is vergelijkbaar met het gebruik van fluoxetine voor boulimia nervosa. Antidepressiva hebben daarentegen geen effect op het gewicht bij mensen met binge eating.

Stimulerende middelen zoals lisdexamfetamine kunnen de eetlust onderdrukken. Eetbuien nemen significant meer af bij doses van 50 en 70 mg dan bij placebo. Lichaamsgewicht, algemeen welzijn en obsessief-compulsieve symptomen verbeteren ook. Ook kan lisdexamfetamine een terugval beter voorkomen dan placebo.
Er is verder beperkt onderzoek beschikbaar voor het gebruik van andere stimulerende middelen in binge eating sidorder (eetbuistoornis).

zonisamide, citalopram, escitalopram, fluvoxamine, fluoxetine
Anorexia nervosa
Uit meerdere gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s) zijn geen antidepressiva naar voren gekomen die effectief zijn. Zowel antidepressiva van de eerste of tweede generatie verbeteren de eet- en gewichtsresultaten niet. Daarbij zou bupropion zelfs gecontra-indiceerd zijn bij eetstoornissen vanwege een verhoogd risico op toevallen. Olanzapine, een atypisch antipsychoticum, heeft een zeer bescheiden effect op gewichtsherstel.
olanzapine
Tabel 1. Een overzicht van geneesmiddelen voor eetstoornissen.

Conclusie

OOK INTERESSANT:   Centanafadine voor ADHD

Hoewel veel medicijnen zijn onderzocht als behandeling voor eetstoornissen, zijn er maar weinig effectief gebleken. Anorexia nervosa blijft het lastigst (medicamenteus) te behandelen.

Verder lezen? De inhoud van dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees.

Jij bent niet ingelogd of hebt (nog) geen (actief) PREMIUM abonnement en dus kun je dit artikel niet lezen. Voor een PREMIUM abonnement betaal je slechts €30,- per jaar (€25,- voor studenten).
Er wordt vertrouwelijk met jouw e-mailadres omgegaan.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen