Optimaliseren van de therapietrouw en behandelrelatie met een inneembaar digitaal systeem

Gerelateerde artikelen

Bij patiënten met een ernstige psychische aandoening en die bijvoorbeeld antipsychotica gebruiken verhoogt therapie-ontrouw het risico op terugval. Een digitaal therapietrouwsysteem wat ingenomen kan worden, kan bijna realtime-informatie geven over de inname van medicatie. In een artikel in JMIR Ment Health wordt besproken hoe een dergelijk systeem kan worden gebruikt voor het optimaliseren van de behandeling en een positieve invloed kan hebben op de behandelaar-patiëntrelatie.

Het eerste op inname-sensor gebaseerde digitale therapietrouwsysteem (iDAS) om de therapietrouw van orale medicatie te volgen en te ondersteunen, werd in 2014 goedgekeurd in de VS. De belangrijkste vooruitgang die aan dit medische apparaat is gekoppeld, is het vastleggen van real-time gegevens over de daadwerkelijke inname van medicijnen, samen met het vastleggen van gelijktijdige fysiologische gegevens. Specifieke goedkeuring van een inname-sensorsysteem met het atypische antipsychoticum aripiprazol werd verkregen in 2017. Aripiprazol, oorspronkelijk goedgekeurd voor gebruik bij schizofrenie, is momenteel ook goedgekeurd voor gebruik als adjuvans of monotherapie bij bipolaire I-manie en depressieve stoornis.

Werking van het systeem

Het systeem registreert de inname via een inslikbare sensor in oraal aripiprazol, die een tijdelijk lokaal signaal stuurt naar een pleister die op de romp van de patiënt wordt gedragen en die vervolgens wordt opgeslagen op een gekoppelde smartphone-app. Met toestemming van de patiënt kunnen deze gegevens op afstand worden bekeken door de behandelaar, samen met de stemming, activiteit en rusttijd van een patiënt. Dergelijke gegevens kunnen volgens de auteurs het volgende doen: brede patronen van therapietrouwgedrag voor de patiënt en zijn behandelaar inzichtelijk maken; behandelaren en patiënten helpen om realistischere verwachtingen voor therapietrouw te scheppen; discussie over behandelopties bevorderen; en de therapeutische afspraaktijd die wordt besteed aan het bepalen van daadwerkelijke therapietrouw verbeteren, waardoor de beschikbare tijd wordt gemaximaliseerd om de specifieke redenen van elke patiënt voor hun therapietrouwpatroon aan te pakken.

OOK INTERESSANT:   Webinar: de huidige status quo op gebied van farmacogenetica in de psychiatrie

De auteurs benoemen dat het cruciaal is dat de extra tijd die tijdens afspraken wordt gecreëerd, kan worden gebruikt om de therapeutische relatie te versterken, wat zich kan vertalen in zowel verbeteringen in de therapietrouw als in de houding van de patiënt ten opzichte van zijn of haar medicatie.

1.
Richey AG, Kovacs I, Browne S. Use of an Ingestible, Sensor-Based Digital Adherence System to Strengthen the Therapeutic Relationship in Serious Mental Illness. JMIR Mental Health [Internet]. 2022 Dec 2 [cited 2022 Dec 12];9(12):e39047. Available from: https://mental.jmir.org/2022/12/e39047

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen