Grootste analyse ooit vindt genetische verbanden met roken en drinken

Gerelateerde artikelen

Meer dan 3.500 genetische variaties die mogelijk van invloed zijn op rook- en drinkgedrag zijn geïdentificeerd in een studie waarbij bijna 3,4 miljoen mensen met Afrikaanse, Amerikaanse, Oost-Aziatische en Europese afkomst betrokken waren. De bevindingen zijn gepubliceerd in Nature.

Roken en drinken zijn belangrijke risicofactoren voor verschillende lichamelijke en geestelijke ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en psychiatrische stoornissen. Hoewel beide gedragingen worden beïnvloed door omgevings- en sociale factoren, zijn er aanwijzingen dat genetica invloed kan hebben op tabaks- en alcoholgebruik. “We bevinden ons in een fase waarin genetische ontdekkingen worden vertaald in klinische toepassingen”, zegt co-auteur Dajiang Liu, een statistisch geneticus aan het Penn State College of Medicine in Hershey, Pennsylvania. “Als we met behulp van deze informatie iemands risico op het ontwikkelen van nicotine- of alcoholafhankelijkheid kunnen voorspellen, kunnen we vroegtijdig ingrijpen en mogelijk veel sterfgevallen voorkomen.”

Saunders, G. R. B. et al. Nature https://doi.org/10.1038/s41586-022-05477-4 (2022)..

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

OOK INTERESSANT:   Pijnverlichting zonder bijwerkingen en verslaving

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen