De implicaties van alcohol vermengd met energiedrankjes vanuit medisch en sociaal-juridisch oogpunt

Gerelateerde artikelen

Gelijktijdige inname van energiedrankjes en alcohol komt al langer voor in de praktijk, ondanks een groeiende hoeveelheid literatuur over de mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid. Gelijktijdige inname van energiedrankjes met alcohol heeft meerdere averechtse effecten, zoals vermoeidheid en kalmerende effecten veroorzaakt door alcohol, samen met een verhoogd subjectief gevoel van alertheid, wat kan leiden tot meer drankmisbruik, uitdroging en alcoholvergiftiging. Het toevoegen van energiedrankjes aan alcohol kan ook synergetische effecten hebben bij het veroorzaken van alcoholafhankelijkheid en -verslaving.

De associatie tussen cafeïne, een veelgebruikt actief ingrediënt in energiedrankjes, en alcohol is relatief goed gedefinieerd, maar de associatie met andere actieve ingrediënten zoals taurine, niacine en pyridoxine wordt minder begrepen, wat wijst op een leemte in onze kennis over deze praktijk.

Een review in Frontiers in Behavioral Neuroscience belicht de mogelijke effecten van AMED (alcohol mixed with energydrinks) op de menselijke fysiologie op basis van wat bekend is uit menselijke en dierlijke modellen, en werpt licht op specifieke biochemische interacties tussen alcohol en de actieve ingrediënten in energiedrankjes; cafeïne, taurine en glucuronolacton.

De biochemische interacties vormen de basis van de bewering dat AMED gevaarlijk kan zijn omdat de stimulerende effecten van cafeïne de kalmerende effecten van alcohol tegengaan, waardoor gebruikers een vals gevoel van nuchterheid krijgen, waardoor het alcoholgebruik toeneemt en risicovol gedrag wordt aangemoedigd (zoals rijden onder invloed van alcohol). De verhoogde dopamine stimuleert ook het hersenbeloningssysteem wanneer alcohol ermee wordt vermengd waardoor cafeïne de versterkende euforische effecten van alcohol verder kan versterken.

De review belicht de effecten die AMED vanuit verschillende perspectieven kan hebben. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, drankmisbruik, frequentere en grotere hoeveelheden consumptie, jongere leeftijd bij het drinken, alcoholvergiftiging, meer negatieve nawerkingen, evenals risicovol seksueel gedrag en ongeoorloofd middelengebruik. De actieve ingrediënten in ED’s dragen aanzienlijk bij en maken deel uit van het mechanisme waardoor deze effecten aanzienlijk worden verhoogd bij degenen die ED’s mengen met alcohol in vergelijking met degenen die alleen alcohol consumeren, hoewel er onzekerheden blijven over het bewijs rond de exacte mechanismen die ten grondslag liggen aan interacties tussen alcohol en energiedrank bestanddelen.

OOK INTERESSANT:   ADHD en internetverslaving onder medische studenten

Ondanks de onzekerheden over interacties, is er nog steeds veel bewijsmateriaal dat wijst op risicovol gedrag en schadelijke effecten bij mensen die AMED consumeren.

1.
Sefen JAN, Patil JD, Cooper H. The implications of alcohol mixed with energy drinks from medical and socio-legal standpoints. Frontiers in Behavioral Neuroscience [Internet]. 2022 [cited 2022 Dec 11];16. Available from: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2022.968889

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen