Het gebruik van medicijnen voor ADHD bij hartaandoeningen

Gerelateerde artikelen

Cardiovasculaire veiligheid van ADHD-medicatie is al tientallen jaren onderwerp van discussie. Behandelrichtlijnen adviseren de zorgvuldige afweging van risico’s en voordelen bij mensen met hart- en vaatziekten, zoals aangeboren hartaandoeningen of cardiomyopathie. Hoewel stimulerende middelen als methylfenidaat en dexamfetamine de systemische bloeddruk en hartslag kunnen verhogen, zijn er geen significante associaties gevonden tussen het gebruik van stimulerende middelen en ernstige cardiovasculaire voorvallen. Bezorgdheid over QT-effecten en daarmee gepaard gaande risico’s op plotselinge hartdood echter weerhouden clinici ervan om de broodnodige ADHD-medicatie te starten bij patiënten met hartaandoeningen. Deze – volgens onderzoekers – al te voorzichtige aanpak ontneemt patiënten met een laag risico mogelijk significante voordelen die verband houden met een tijdige behandeling met ADHD-medicatie.

In een nieuwe review worden de cardiovasculaire risico’s besproken die naar verluidt geassocieerd zijn met ADHD-medicatie en wordt de wetenschappelijke basis gelegd voor het veilig gebruik bij personen met vastgestelde hart- en vaatziekten.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [361.54 KB]

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

OOK INTERESSANT:   Niet geboren op mijn verjaardag

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen