Diagnostiek en behandeling van ADHD bij mensen met een verstandelijke beperking

Gerelateerde artikelen

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is een veel voorkomende neurologische ontwikkelingsstoornis met een hogere prevalentie bij mensen met een verstandelijke beperking in vergelijking met hun leeftijdsgenoten zonder een dergelijke handicap. De klassieke presentatie is die van onoplettendheid en/of hyperactiviteit en impulsiviteit, maar deze symptomen kunnen zich bij mensen met een verstandelijke beperking anders manifesteren. Ondanks een hogere prevalentie blijft het percentage diagnose en behandeling van ADHD bij verstandelijke beperkingen laag. Een artikel in BJ Psych Advances bespreekt de klinische presentatie van ADHD bij mensen met een verstandelijke beperking en de relatie tussen ADHD en andere comorbide aandoeningen, zoals autisme en bipolaire stoornis.  Farmacologische en niet-farmacologische interventies worden besproken vanuit een praktisch en een klinisch oogpunt.

Perera, B., McCarthy, J., & Courtenay, K. (2022). Assessing and managing attention-deficit hyperactivity disorder in people with intellectual disability. BJPsych Advances, 28(6), 363-370. doi:10.1192/bja.2022.23

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

OOK INTERESSANT:   Werkzaamheid en veiligheid van ketamine versus elektroconvulsietherapie bij patiënten met een depressieve episode

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen