ADHD medicatie verbetert de emotieregulatie

Gerelateerde artikelen

Medicamenteuze behandeling voor ADHD verbetert het emotionele gedrag bij volwassenen met een gebrekkige emotionele zelfregulatie, zo zou blijken uit een studie gepubliceerd in de Journal of Attention Disorders.

Ongewenste patronen van emotionele expressie komen vaak voor in een reeks psychische aandoeningen. Er zijn echter aanwijzingen dat een verminderde emotieregulatie een integraal onderdeel zou kunnen zijn van ADHD.

Onderzoekers vergeleken ook veranderingen in emotioneel gedrag met veranderingen in ADHD- symptomen, zoals onoplettendheid en impulsiviteit/hyperactiviteit. De effecten van de behandeling varieerden van 46% tot 110% voor methylfenidaat, 56% tot 129% voor atomoxetine en 36% tot 96% voor lisdexamfetamine.

De bevindingen suggereren dat behandeling met medicatie gunstige effecten kunnen hebben op patronen van emotionele expressie, en dat de effecten meetbaar zijn met behulp van beschikbare beoordelingsschalen.

De huidige studie omvatte studies met systematische, gevalideerde methoden die werden uitgevoerd onder gecontroleerde omstandigheden en met behandelinterventies die werden gerepliceerd in een andere studie. Metingen voor emotioneel gedrag omvatten beoordelingen van interviews met clinici, waarnemers en zelfrapportages.

Hoewel niet vergelijkbaar met de huidige studie, bleek uit een review van gedragstherapieën overigens dat cognitieve gedragstherapie en mindfulness-interventies ook een positief effect hebben op emotionele controle bij volwassenen die geen ADHD medicatie gebruiken.

Surman, C. B. H., & Walsh, D. M. (2022). Do Treatments for Adult ADHD Improve Emotional Behavior? A Systematic Review and Analysis. Journal of Attention Disorders. https://doi.org/10.1177/10870547221110926

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [408.31 KB]

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen