Beperkte stress en mentale veerkracht

Gerelateerde artikelen

Stress beïnvloedt alle systemen van het lichaam, inclusief het bewegingsapparaat, het ademhalingsstelsel, het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem, het maagdarmstelsel, het zenuwstelsel en de voortplantingsorganen. Toch blijkt stress mogelijk ook een voordeel te hebben. Lage tot matige stress kan namelijk helpen bij het opbouwen van veerkracht en kan het risico op het ontwikkelen van ernstigere psychische stoornissen, waaronder depressie en antisociaal gedrag, verminderen. Lage tot matige stress kan mensen ook helpen om te gaan met toekomstige stressvolle confrontaties, zo meldt een nieuwe studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Psychiatry Research. Maar de grens tussen de juiste hoeveelheid stress en te veel stress is wel heel dun. 

Kernpunten

·       Lage tot matige stress kan helpen bij het opbouwen van veerkracht en kan het risico op het ontwikkelen van ernstigere psychische stoornissen, waaronder depressie en antisociaal gedrag, verminderen.

·       Lage tot matige stress kan mensen ook helpen om te gaan met toekomstige stressvolle confrontaties.

·       De voordelen gelden niet voor chronische stress.

Methode

De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van data van het Human Connectome Project, een project gefinancierd door de National Institutes of Health dat inzicht wil geven in hoe het menselijk brein functioneert. De onderzoekers analyseerden de projectgegevens van meer dan 1.200 jonge volwassenen die hun waargenomen stressniveaus beoordeelden met behulp van een vragenlijst.

Vervolgens werden de neurocognitieve vermogens beoordeeld met behulp van tests die de aandacht en het vermogen om automatische reacties op visuele stimuli te onderdrukken, meten; cognitieve flexibiliteit, of het vermogen om tussen taken te schakelen; beeldsequentiegeheugen, waarbij een steeds langere reeks objecten wordt onthouden; werkgeheugen en verwerkingssnelheid.

OOK INTERESSANT:   Een nieuwe kijk op ADHD (advertorial)

De onderzoekers vergeleken die bevindingen met de antwoorden van de deelnemers van meerdere metingen van angstige gevoelens, aandachtsproblemen en agressie, naast andere gedrags- en emotionele problemen.

Resultaten

Uit de analyse bleek dat lage tot matige niveaus van stress psychologisch gunstig waren, mogelijk als een soort vaccinatie tegen het ontwikkelen van psychische symptomen.

Maar het vermogen om stress en tegenspoed te tolereren verschilt sterk van persoon tot persoon. Factoren als leeftijd, genetische aanleg en het hebben van een ondersteunend netwerk om op terug te vallen in tijden van nood, spelen allemaal een rol in hoe goed individuen omgaan met uitdagingen. En hoewel een beetje stress goed kan zijn voor de cognitie, waarschuwen onderzoekers dat aanhoudende niveaus van hoge stress erg schadelijk kunnen zijn, zowel fysiek als mentaal.

Chronische stress, zoals de stress die voortkomt uit het leven in armoede of als gevolg van misbruik, kan zeer negatieve gevolgen hebben. Het beïnvloedt alles, van het immuunsysteem tot emotionele regulatie tot het functioneren van het hart en de hersenen. Niet alle stress is goede stress.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [15.59 MB]

1.
Stress effects on the body [Internet]. https://www.apa.org. [cited 2022 Aug 14]. Available from: https://www.apa.org/topics/stress/body
1.
Oshri A, Cui Z, Carvalho C, Liu S. Is perceived stress linked to enhanced cognitive functioning and reduced risk for psychopathology? Testing the hormesis hypothesis. Psychiatry Research [Internet]. 2022 Aug 1 [cited 2022 Aug 14];314:114644. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016517812200244X
OOK INTERESSANT:   App voor tijdige stressherkenning

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen

Alleen voor abonnees

De inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.