Jeugdtrauma geeft ernstige en chronische klachten van depressie en angst

Gerelateerde artikelen

Jeugdtrauma  is een risicofactor voor depressie en angst, maar hoe langdurig zijn deze effecten? In een nieuwe studie is onderzocht hoe jeugdtrauma (zoals emotionele verwaarlozing, emotioneel/fysiek/seksueel misbruik) samenhangt met depressie en angst.

Resultaten
Personen met jeugdtrauma hadden significant hogere scores in algemene depressieve symptomen, stemming/cognitieve depressie, melancholische depressie, algemeen leed en de ernst van somatische depressie. De verschillen waren kleiner, maar nog steeds zeer significant voor angst, piekeren en angst/fobische symptomen. De effecten waren consistent voor alle jeugdtrauma-typen en hielden zes jaar aan. Jeugdtrauma geeft dus niet alleen ernstiger klachten, maar deze klachten zijn ook chronischer.

Implicaties voor de praktijk
Jeugdtrauma is een risicofactor voor symptomen van depressie en angst in alle dimensies en duurt meerdere jaren. Screening op jeugdtrauma is essentieel om personen te identificeren die risico lopen op ernstigere en chronische manifestaties van affectieve stoornissen.

1.
Kuzminskaite E, Vinkers CH, Milaneschi Y, Giltay EJ, Penninx BWJH. Childhood trauma and its impact on depressive and anxiety symptomatology in adulthood: A 6-year longitudinal study. Journal of Affective Disorders [Internet]. 2022 Sep 1 [cited 2022 Jul 19];312:322–30. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032722007182

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

OOK INTERESSANT:   Verband tussen schildklierhormonen, bloedsuiker, lipideniveaus en ernstige depressieve stoornis

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen