Factsheet oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie

Gerelateerde artikelen

Bijna één op de twintig studenten gebruikte het afgelopen jaar ADHD-medicatie, zoals ritalin, zonder recept van een arts. Redenen voor oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie zijn: beter functioneren, beter focussen/concentreren, meer energie krijgen en langer door kunnen gaan met studeren of uitgaan.

Zelfgerapporteerde ongewenste effecten van het oneigenlijk gebruik zijn onder andere: hartkloppingen, slaapproblemen en verminderde eetlust. Dit komt grotendeels overeen met de bijwerkingen bij gebruik op voorschrift van een arts. In Nederland zijn er vooralsnog geen specifieke preventieactiviteiten gericht op het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie.

Het is belangrijk dat zorgverleners, onderwijs- en preventieprofessionals meer komen te weten over dit oneigenlijk medicijngebruik en de risico’s. Het Trimbos-instituut heeft daarom samen met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik een factsheet uitgebracht.

OOK INTERESSANT:   Veiligheid en effectiviteit van antipsychoticum cariprazine voor resistente depressie

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen

Alleen voor abonnees

De inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.