EMDR bij middelenverslaving

Gerelateerde artikelen

Welke rol kan EMDR-therapie krijgen bij de behandeling van patiënten met middelenverslaving en eventuele comorbide PTSS? Uit de resultaten van een literatuurstudie blijkt dat het toevoegen van EMDR-therapie aan de standaardbehandeling van middelenverslaving kan zorgen voor een verbetering van de algehele behandelresultaten met een vermindering van posttraumatische, dissociatieve symptomen en angst-gerelateerde klachten. De literatuurstudie is gepubliceerd in tijdschrift de Psycholoog.

Voorlopige resultaten

Hoewel de resultaten volgens de auteurs als voorlopig beschouwd moeten worden, suggereert de studie dat EMDR een goede aanvullende behandeling kan zijn voor patiënten met middelenverslaving. Het advies voor vervolgonderzoek is om niet alleen te concentreren op het reduceren van posttraumatische en verslavings- gerelateerde symptomen, maar ook te kijken naar de invloed van persoonlijke eigenschappen en omgevingsfactoren.

Nelissen, H., Vos, E. & Pieters, T. (2022). EMDR bij middelenverslaving. De Psycholoog, 6, 34-42.

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

OOK INTERESSANT:   Praktijkvoorbeelden somatische screening bij psychische aandoeningen

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen