1 op de 10 werknemers is overmatige of zware drinker

Gerelateerde artikelen

In de periode 2015-2020 was ongeveer 1 op de 10 werknemers een overmatig of zware drinker. Eveneens 1 op de 10 werknemers gebruikte drugs in het afgelopen jaar. Het gebruik van drugs onder werknemers is in de periode 2015-2020 toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek naar het alcohol- en drugsgebruik onder werknemers in Nederland van TNO en het Trimbos-instituut.

verschil per sector

In de periode 2015-2020 dronk gemiddeld 8,6% van de werknemers in Nederland overmatig1 en 10,1% zwaar2. Daarnaast had 10,4% van de Nederlandse werknemers drugs gebruikt. Er is sprake van een licht dalende trend van overmatig of zwaar alcoholgebruik, maar wel een stijging van drugsgebruik.

Het middelengebruik verschilt duidelijk per sector. In de horeca wordt beduidend vaker overmatig (13,1%) of zwaar (17,3%) gedronken. En ook vaker drugs (23,2%) gebruikt dan in andere sectoren. Ook werknemers in de ICT (13,9%) en zakelijke dienstverlening (13,9%) gebruiken vaker drugs dan werknemers in andere sectoren. Het alcoholgebruik is juist relatief hoog in de sectoren bouw en landbouw.

De gegevens uit het rapport Alcohol, drugs en werk zijn afkomstig uit de Gezondheidsenquête (GE; CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut) en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA; TNO). De analyse is gedaan over gecombineerde data van de periode 2015 – 2020.

Voetnoten

  1. Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen).
  2. Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan zes glazen alcohol (mannen) of vier glazen alcohol (vrouwen) op een dag gedronken worden.
OOK INTERESSANT:   Terugvalfactoren voor alcoholgebruiksstoornissen

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen