Psychotrope medicijnen en het COVID-risico bij psychiatrische patiënten

Gerelateerde artikelen

Patiënten met een ernstige psychische aandoening zijn bijzonder kwetsbaar voor COVID-19. Er zijn verschillende psychotrope medicijnen geïdentificeerd als potentiële therapeutische middelen om COVID-19 te voorkomen of te behandelen, maar ze zijn niet systematisch onderzocht bij deze patiëntenpopulatie. Verschillende psychotrope medicijnen zijn volgens een nieuwe studie nu geassocieerd met verschillende risico’s van COVID-19 bij opgenomen patiënten met een ernstige psychische aandoening. Het onderzoek is online gepubliceerd in JAMA Network Open .

Onderzoekers ontdekten dat antipsychotica van de tweede generatie geassocieerd waren met een 48% lager risico op COVID-19, waarbij paliperidongebruik geassocieerd werd met de grootste effectgrootte. Valproïnezuur daarentegen bleek geassocieerd met een 39% verhoogd risico op de ziekte. Clozapine is geassocieerd met een verminderde kans op covid-gerelateerd overlijden.

Onderzoekers analyseerden gegevens van 1.958 volwassenen die van 8 maart tot 1 juli 2020 aaneengesloten waren opgenomen met een ernstige psychische aandoening. De gemiddelde leeftijd was 51,4 jaar en 1.442 (74%) waren mannen. In totaal 969 patiënten (49,5%) hadden COVID-19 (bevestigd in een laboratorium) terwijl ze in het ziekenhuis werden opgenomen, en 38 patiënten (3,9%) stierven – een sterftecijfer dat vier keer hoger was dan schattingen van de algemene bevolking in New York gedurende dezelfde periode.

Resultaten

Het gebruik van antipsychotica van de tweede generatie, als klasse, was geassocieerd met een lagere kans op COVID-19 (odds ratio, 0,62; 95% betrouwbaarheidsinterval, 0,45-0,86), terwijl het gebruik van stemmingsstabilisatoren geassocieerd was met een grotere kans op infectie (OR, 1,23; 95% BI, 1,03-1,47).

De onderzoekers vonden ook een lager sterfterisico bij patiënten die antidepressiva slikten; er waren geen COVID-gerelateerde sterfgevallen onder patiënten die escitalopram, venlafaxine, bupropion of fluvoxamine gebruikten. Hoewel de associatie niet statistisch significant was, is deze observatie in overeenstemming met grotere studies die een verminderd risico op nadelige uitkomsten in verband met het gebruik van antidepressiva lieten zien.

OOK INTERESSANT:   Naltrexon voor behandeling van autisme

Clozapine

Clozapine werd tijdens de pandemie gezien als risicofactor voor longontsteking en mogelijke toxische effecten tijdens acute infectie. Maar clozapinegebruik werd in de huidige studie niet geassocieerd met een verhoogd risico op COVID-19-infectie of overlijden. Sterker nog, het gebruik van clozapine was geassocieerd met verminderde kans op COVID-gerelateerd overlijden (ongecorrigeerde OR 0,25; 95% BI 0,10-0,62; volledig gecorrigeerde OR 0,43; 95% BI 0,17-1,12).

Valproinezuur

Valproïnezuur reguleert het angiotensine-converterend enzym 2 in endotheelcellen, wat de immuunfunctie kan schaden en kan bijdragen aan de slechtere uitkomsten voor patiënten met COVID-19, zo vermoeden de onderzoekers.

Implicaties

Het verband tussen psychofarmacologische verbindingen, met name antipsychotica, en ernstige COVID-19-uitkomsten blijft volgens de onderzoekers een kwestie van debat, met inconsistente bevindingen tussen onderzoeken. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of de beschermende rol van antipsychotica van de tweede generatie op het risico op COVID-19 wordt gemedieerd door een immuuneffect of door de directe antivirale eigenschappen van deze moleculen.

1.
Nemani K, Williams SZ, Olfson M, Leckman-Westin E, Finnerty M, Kammer J, et al. Association Between the Use of Psychotropic Medications and the Risk of COVID-19 Infection Among Long-term Inpatients With Serious Mental Illness in a New York State–wide Psychiatric Hospital System. JAMA Network Open [Internet]. 2022 May 6 [cited 2022 May 19];5(5):e2210743. Available from: https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.10743

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen