Levensverwachting geassocieerd met psychische stoornissen en comorbide algemene medische aandoeningen

Gerelateerde artikelen

Gemiddeld sterven mensen met een psychische stoornis eerder dan mensen zonder. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat vrouwen en mannen met een psychische stoornis respectievelijk 7 en 10 jaar eerder overlijden dan de algemene bevolking . Uit nieuw Deens onderzoek blijkt nu dat de levensverwachting in verband kan worden gebracht met psychische stoornissen en comorbide algemene medische aandoeningen.

De verschillende doodsoorzaken aan de totale vermindering van de levensverwachting bij mensen met verschillende psychische stoornissen werd al eerder onderzocht. Mannen met stoornissen in het gebruik van middelen hebben bijvoorbeeld een gemiddelde levensverwachting die 14,8 jaar korter is dan die van de algemene bevolking. Terwijl 5,4 jaar van deze afname werd verklaard door zelfmoorden en onopzettelijk letsel, was de rest (9,4 jaar) te wijten aan algemene medische aandoeningen, zoals diabetes of hart- of vaatziekten of aandoeningen van de luchtwegen.

In een grote Deens studie van bijna 6.000.000 personen is nu dus een kortere levensverwachting geassocieerd met comorbide psychische stoornissen en algemene medische aandoeningen in vergelijking met de gehele populatie en ook in vergelijking met patiënten die alleen psychische stoornissen of alleen algemene medische aandoeningen hadden.

Preventie en vroege opsporing van comorbiditeiten zou de vroegtijdige mortaliteit bij patiënten met psychische stoornissen kunnen verminderen.

1.
Plana-Ripoll O, Pedersen CB, Agerbo E, Holtz Y, Erlangsen A, Canudas-Romo V, et al. A comprehensive analysis of mortality-related health metrics associated with mental disorders: a nationwide, register-based cohort study. The Lancet [Internet]. 2019 Nov 16 [cited 2022 Apr 29];394(10211):1827–35. Available from: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32316-5/fulltext
1.
Momen NC, Plana-Ripoll O, Agerbo E, Christensen MK, Iburg KM, Laursen TM, et al. Mortality Associated With Mental Disorders and Comorbid General Medical Conditions. JAMA Psychiatry [Internet]. 2022 Mar 30 [cited 2022 Apr 29]; Available from: https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2022.0347
OOK INTERESSANT:   Emotionele instabiliteit en gezelschap leiden tot drinkgedrag

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen

Alleen voor abonnees

Gemiddeld sterven mensen met een psychische stoornis eerder dan mensen zonder. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat vrouwen en mannen met een psychische stoornis respectievelijk 7 en 10 jaar eerder overlijden dan de algemene bevolking. Uit nieuw Deens onderzoek blijkt nu dat de levensverwachting in verband kan worden gebracht met psychische stoornissen en comorbide algemene medische aandoeningen.

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.