Verstrekken van buprenorfine in detentie kan risico op recidive verminderen

Gerelateerde artikelen

Het aanbieden van buprenorfine aan gedetineerden met een stoornis in gebruik van opiaten kan de recidivecijfers verminderen, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Drug and Alcohol Dependence.

In het onderzoek kreeg de ene groep zowel buprenorfine als naltrexon; de andere groep kreeg alleen naltrexon. De onderzoekers volgden de recidive na vrijlating (elke opsluiting, voorgeleiding of overtreding van de proeftijd) van alle volwassenen met een gediagnosticeerde stoornis in gebruik van opiaten.

Volwassenen die zowel buprenorfine als naltrexon gebruikten, ondervonden statistisch minder hernieuwde voorgeleiding (36% vs. 47%) en hernieuwde opsluiting (21% vs. 39%) in vergelijking met degenen die alleen naltrexon gebruikten. Er was geen significant verschil in proeftijdovertredingen.

Na correctie voor kleine verschillen tussen de twee groepen gedetineerden, berekenden de onderzoekers dat buprenorfine het risico op eventuele recidive met 32% verminderde.

Implicaties voor de praktijk

Onder gedetineerde volwassenen met een stoornis in het gebruik van opioïden is het risico op recidive na het verlaten van de gevangenis lager bij degenen aan wie buprenorfine werd aangeboden tijdens detentie. Bevindingen ondersteunen de groeiende beweging in gevangenissen (in ieder geval in de VS) om buprenorfine en andere agonisten aan te bieden voor stoornissen in het gebruik van opioïden.

1.
Evans EA, Wilson D, Friedmann PD. Recidivism and mortality after in-jail buprenorphine treatment for opioid use disorder. Drug and Alcohol Dependence [Internet]. 2022 Feb 1 [cited 2022 Apr 12];231:109254. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871621007493

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen