Veiligheid en werkzaamheid van desvenlafaxine versus sertraline bij depressie

Gerelateerde artikelen

In een recente studie zijn desvenlafaxine en sertraline met elkaar vergeleken op gebied van veiligheid en werkzaamheid bij de behandeling van depressie.

De patiënten bij wie een depressieve stoornis was vastgesteld volgens de criteria van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), werden in het onderzoek opgenomen en in twee groepen verdeeld. De ernst van depressie bij deze patiënten werd geëvalueerd met behulp van de Beck Depression Inventory en de Hamilton depressieschaal (HAM-D) voor en na de behandeling (vier weken).


Ongeveer 64% van de deelnemers (n=81) aan de studie bestond uit mannen en 36% was vrouw. Het merendeel van de patiënten in de desvenlafaxinegroep kreeg een dosering van 100 mg en het merendeel van de patiënten in de sertralinegroep kreeg een dosering van 50 mg.


Zowel sertraline als desvenlafaxine toonden werkzaamheid bij de behandeling van depressie en werden goed verdragen. Sertraline liet een betere klinische uitkomst zien in vergelijking met desvenlafaxine. Een grotere gerandomiseerde vergelijkende klinische studie wordt door de onderzoekers aanbevolen om de superieure werkzaamheid en verdraagbaarheid van deze geneesmiddelen vast te stellen.

1.
Ch S, Sudha S, Reddy CG, T P, Ksbs KS, Dasari P, et al. A Comparative Study on Safety and Efficacy of Desvenlafaxine Versus Sertraline in Depression. Cureus [Internet]. 2022 Feb 28 [cited 2022 Apr 13]; Available from: https://www.cureus.com/articles/86916-a-comparative-study-on-safety-and-efficacy-of-desvenlafaxine-versus-sertraline-in-depression

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen