Terugvalfactoren voor alcoholgebruiksstoornissen

Gerelateerde artikelen

Decennia lang zijn voorspellers van terugval in alcoholgebruik bestudeerd en zijn ongeveer 40 verschillende klinische en demografische determinanten van terugval geïdentificeerd. In een verkennend onderzoek is de relatie tussen twee van deze terugvalfactoren onderzocht, namelijk hunkering (craving) en zingeving.

Zeker 81 patiënten binnen een klinische populatie, die deelnamen aan lopend verkennend onderzoek naar religieuze/spirituele factoren die verband houden met stoornissen in het gebruik van middelen, werd gevolgd tot 1  jaar. Hunkering en zingeving werden beoordeeld bij aanvang. Terugval werd beoordeeld bij follow-up van 6 en 12 maanden. De belangrijkste effecten en de interactie tussen hunkering en zin in het leven bij het voorspellen van terugval in alcohol (met terugval gedefinieerd als ‘elk alcoholgebruik’ en ≥ 3 opeenvolgende dagen drinken) werden berekend/onderwerp van analyses. Ook is de relatie tussen terugval en de ernst van alcoholafhankelijkheid onderzocht.

Hunkering bij baseline en ernst van afhankelijkheid waren gerelateerd aan terugval, maar er waren geen associaties tussen zingeving en niveaus van hunkering of terugval in alcohol. De bevindingen suggereren dat er aanvullend onderzoek naar het karakteriseren van het Meaning in Life-concept nodig is.

1.
Sliedrecht W, Seesink HJ, Vrijmoeth C, de Waart R, Wiers RW, Ostafin B, et al. Alcohol use disorder relapse factors: an exploratory investigation of craving, alcohol dependence severity, and meaning in life. Addiction Research & Theory [Internet]. 2022 Mar 26 [cited 2022 Apr 17];0(0):1–9. Available from: https://doi.org/10.1080/16066359.2022.2040488

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen