Nieuw onderzoek om overmatige gewichtstoename te helpen beheersen bij patiënten die worden behandeld met antipsychotica

Gerelateerde artikelen

Een nieuwe studie van het College of Health and Life Sciences van de universiteit van Aston gaat niet-farmacologische interventies (inclusief lichaamsbeweging en dieetinterventies) bestuderen voor door antipsychotica geïnduceerde gewichtstoename bij mensen met een ernstige psychische aandoening.

Het project staat bekend als RESOLVE. Aan het einde van het project worden richtlijnen ontwikkeld voor patiënten en professionals over de beste manieren om gewichtstoename te behandelen en te beheersen.

Antipsychotica en gewichtstoename

Maar liefst 80% van de mensen die antipsychotica gebruiken om schizofrenie of bipolaire stoornis te behandelen, ervaren aanzienlijke gewichtstoename. Sommige patiënten melden zelfs tot 33 kg gewichtstoename na het nemen van antipsychotica. Deze gewichtstoename heeft verwoestende gevolgen: bij mensen met schizofrenie wordt de levensverwachting met 20 jaar verkort, onder andere door de gevolgen van deze gewichtstoename. Van diabetes is gemeld dat het een groot probleem is bij antipsychotica van de tweede generatie.

1.
Every-Palmer S, Huthwaite MA, Elmslie JL, Grant E, Romans SE. Long-term psychiatric inpatients’ perspectives on weight gain, body satisfaction, diet and physical activity: a mixed methods study. BMC Psychiatry [Internet]. 2018 [cited 2022 Apr 19];18(1):300. Available from: https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-018-1878-5

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

OOK INTERESSANT:   Nieuw inzicht in schizofrenie

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen