Invloed van de therapeutische relatie op uitval in behandeling

Gerelateerde artikelen

Gemiddeld stopt ongeveer 20 procent van de patiënten vroegtijdig met de behandeling van depressie. Gezien de impact van vroegtijdige uitval op de prognose van de behandeling, is dit een aanzienlijk percentage. Een van de redenen voor vroegtijdige uitval zou liggen in de therapeutische relatie, zo blijkt uit onderzoek​ van de Ohio State University. Onderzoekers evalueerden de therapeutische relatie, zoals gerapporteerd door cliënten en therapeuten, als voorspellers van uitval onder 126 cliënten met een depressieve stoornis die deelnamen aan CGT voor depressie.

In een vergelijkbare periode ervoeren cliënten die stopten minder symptoomverandering dan degenen die dat niet deden. De cliënt, maar niet de therapeut meldde dat de therapeutische relatie gerelateerd was aan een verminderd risico op drop-out. Gelijktijdig gebruik van medicatie had geen invloed op de therapeutische relatie en dropout. Begrijpen hoe patiënten de therapeutische relatie ervaren, is dus belangrijk als we voortijdige dropout willen voorkomen.

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

OOK INTERESSANT:   NHG lanceert e-learning in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen