Daridorexant voor behandeling van volwassenen met slapeloosheid

Gerelateerde artikelen

Het functioneren overdag is verminderd bij mensen met slapeloosheid. Momenteel beschikbare dubbele orexine-receptorantagonisten hebben hun werkzaamheid aangetoond bij slapeloosheid, maar pakken niet alle aspecten van slapeloosheid aan. In een klinisch fase 3-onderzoek – waaraan 1.854 volwassenen met slapeloosheid deelnamen – is de veiligheid en werkzaamheid van daridorexant onderzocht en dan vooral op de dag/nachtsymptomen van slapeloosheid.

In het onderzoek werden patiënten gerandomiseerd en kregen gedurende drie maanden eenmaal daags daridorexant (10 mg, 25 mg of 50 mg) of placebo. Er is onderzocht hoe lang het duurde voordat patiënten in slaap vielen en hoe lang ze in slaap bleven, zoals gemeten door polysomnografie in een slaaplaboratorium. Patiënten rapporteerden ook hun totale slaaptijd elke ochtend thuis. Patiënten die 25 mg of 50 mg daridorexant kregen, vielen sneller in slaap, bleven langer slapen en rapporteerden meer totale slaap aan het einde van de eerste maand en de derde maand in vergelijking met patiënten die placebo gebruikten.

dual orexin receptor antagonist

Daridorexant is een dual orexin receptor antagonist (DORA). Dit is een totaal ander werkingsmechanisme dan dat van huidige slaapmiddelen. Daridorexant ontving onlangs van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor een handelsvergunning voor de behandeling van slapeloosheid.

Implicaties voor de praktijk

Toch is de meerwaarde ten opzichte van huidige middelen nog niet duidelijk. Er bestaat geen richtlijn. Het gewennings-probleem is anders en het is mogelijk langduriger te gebruiken.

1.
Zorginstituut. Daridorexant [Internet]. Zorginstituut Nederland. 2021 [cited 2022 Apr 12]. Available from: https://www.horizonscangeneesmiddelen.nl/geneesmiddelen/daridorexant-neurologische-aandoeningen-slaapstoornissen/versie1?lang=nl
1.
Mignot E, Mayleben D, Fietze I, Leger D, Zammit G, Bassetti CLA, et al. Safety and efficacy of daridorexant in patients with insomnia disorder: results from two multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 3 trials. The Lancet Neurology [Internet]. 2022 Feb 1 [cited 2022 Apr 12];21(2):125–39. Available from: https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(21)00436-1/fulltext
OOK INTERESSANT:   Webinar: de huidige status quo op gebied van farmacogenetica in de psychiatrie

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

Meer over dit onderwerp

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populaire artikelen