Combinatietherapie versus antidepressiva monotherapie voor de behandeling van patiënten met acute depressie

Gerelateerde artikelen

Het combineren van antidepressiva wordt vaak toegepast bij de behandeling van acute depressie, maar studies hebben tot dusverre tegenstrijdige resultaten opgeleverd.
In een systematische review en meta-analyse van 39 onderzoeken met 6751 patiënten is de werkzaamheid en verdraagbaarheid van combinatietherapie in vergelijking met monotherapie bij de behandeling van acute depressie onderzocht.

Uit de studie is gebleken dat combinatiebehandeling met een heropnameremmer en een antagonist van presynaptische α2-autoreceptoren (mianserin, mirtazapine, trazodon) geassocieerd is met significant betere behandelresultaten vergeleken met monotherapie, zowel in eerstelijnsbehandeling als bij non-responder populaties. Dropoutcijfers verschilden niet tussen behandelingen.

Combinatietherapie met een antagonist van presynaptische α2-autoreceptoren kan een effectieve en veilige behandeloptie zijn in de depressiebehandeling van patiënten die niet reageren op monotherapie en als een mogelijke eerstelijnsbehandeling bij ernstige gevallen van depressie.

1.
Henssler J, Alexander D, Schwarzer G, Bschor T, Baethge C. Combining Antidepressants vs Antidepressant Monotherapy for Treatment of Patients With Acute Depression: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Psychiatry [Internet]. 2022 Apr 1 [cited 2022 Apr 14];79(4):300. Available from: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2789300

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.

OOK INTERESSANT:   “Wat doen gewone antidepressiva echt? Zijn het gewoon placebo's?"

Meer over dit onderwerp

Reacties

Populaire artikelen