Elke veertig seconden overlijdt iemand op de wereld door zelfdoding, dat zijn 800.000 mensen per jaar. In Nederland overlijden gemiddeld 1.850 mensen per jaar, vijf mensen per dag. Op World Suicide Prevention Day denken we wereldwijd aan mensen die zijn overleden door zelfdoding, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfdoding geraakt zijn. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Het thema van dit jaar staat in het teken van ‘Hoop creëren door actie‘. Laten we dus actief samenwerken om zelfdoding zo veel mogelijk te voorkomen. Deze verantwoordelijkheid ligt niet enkel bij de GGZ, 113 of het onderwijs. De verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal. Alleen samen kunnen we zelfdoding voorkomen.
Cijfers
- Elke veertig seconden overlijdt er iemand op de wereld door zelfdoding.
- Jaarlijks krijgen zo’n 135.600 volwassenen voor het eerst een depressie.
- Inclusief jongeren en ouderen hebben naar schatting bijna 800.000 mensen een stemmingsstoornis.
- Oudere mensen overlijden vaker door zelfdoding, met name tussen de 45 en 64 jaar.
- Mannen plegen vaker zelfdoding dan vrouwen. Vrouwen doen vaker een poging.
- Wereldwijd neemt het aantal zelfdodingen elk jaar toe: In de afgelopen 45 jaar is het aantal gevallen met 60% gestegen
Zelfdoding treft ons allemaal
Veel mensen kennen iemand die zelfdoding heeft gepleegd of iemand die een vriend of familielid heeft verloren door zelfdoding. Één suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Wereld Suïcide Preventie Dag is een dag om met elkaar stil te staan bij zelfdoding én bij de waarde van het leven.
Roadtrip Suïcidepreventie
Vanuit Samen Minder Suïcide, een netwerk van Nederlandse partijen en organisaties, wordt de Roadtrip Suïcidepreventie’ georganiseerd. Vanaf maandag 5 september t/m vrijdag 9 september gaan vertegenwoordigers van 113 Zelfmoordpreventie het land in om de suïcide preventie projecten van verschillende partners in de spotlights te zetten. Van Walk into the light, bezoek aan ziekenhuizen, gemeenten en GGD tot in gesprek met ervaringsdeskundige, een podcast met huisartsen, bijeenkomst in een café etc. Het roadtrip programma zal eind augustus helemaal definitief zijn en te bekijken op de website van Samen Minder Suïcide.
Ik Zie Je campagne
113 lanceert van 5 t/m 10 september door het hele land de vervolgcampagne voor ‘1K Z1E J3’, een publiekscampagne die de naasten van mensen in nood dichterbij brengt. 1K Z1E J3 is het antwoord op een noodkreet, zelfs als die nog niet geroepen is. Met deze vervolgcampagne willen we wederom het gesprek stimuleren. Daarvoor werken we samen met verschillende gemeentes om openbare bankjes om te toveren tot een veilige plek voor een gesprek. Om dit initiatief te promoten willen we met verschillende mensen een (audiovisueel) gesprek hebben op zo’n bankje, over geestelijke gezondheid en het belang van een gesprek daarover.
Man in Mind Meetup
Een Meetup voor Mannen en vrouwen met interesse in het onderwerp zelfdoding, bijvoorbeeld omdat ze zelf worstelen, hebben geworsteld of iemand kennen die dat doet en willen helpen. En voor (zorg)professionals met interesse in of die werken aan de mentale gezondheid van mannen. Op 8 september 2022 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Vind hier meer informatie.
Uitreiking Jan Mokkenstorm Prijs
113 Zelfmoordpreventie en Suicide Research the Netherlands (SURE-Net) reiken ieder jaar rond Wereld Suïcide Preventie Dag de “Jan Mokkenstorm prijs” uit. Waarbij het ene jaar praktijkvoorbeelden ingediend kunnen worden en het andere jaar onderzoeken. Op 9 september 2022 reiken we de Jan Mokkenstormprijs uit voor onderzoek: een talent-aanmoedingsprijs voor een onderzoeker die met zijn/haar onderzoek wil bijdragen aan het terugdringen van suïcide in Nederland.
Gele lintjes
Op allerlei plekken wordt gewerkt aan preventie, van scholen tot schuldhulpverlening, van de GGZ tot het buurthuis, van de politie tot de gemeenten. Als iedereen een steentje bijdraagt kunnen we samen het zelfdodingscijfer in Nederland omlaag brengen. Dit doen we onder andere met het bespreekbaar maken van zelfdoding, je weet namelijk pas of iemand eraan denkt als je ernaar vraagt. Om het onderwerp in Nederland in de schijnwerpers te zetten en het taboe te doorbreken zijn de gele lintjes in het leven geroepen. Ze zijn geel, want dat is de internationale kleur voor hoop. Bestel hier jouw gele lintje.
Walk into the light
Een wandeling naar het licht toe om stil te staan bij de mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen, om aandacht te vragen voor/te geven aan naasten van suïcidaliteit, om aandacht te geven/vragen aan mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten. Het evenement vindt plaats op verschillende locaties in Nederland en wordt georganiseerd door de Stichting Suïcide Preventie Centrum in samenwerking met lokale organisaties. Er wordt gestart met een wandeling van ongeveer 4 km. Na de wandeling beleven we samen de zonsopgang met een gezamenlijk ontbijt. Daarna wordt er kort stilgestaan bij hen die ons ontvallen zijn door suïcide, bij naasten van suïcidaliteit en bij hen die nu te maken hebben met suïcidale gedachten. Meld je aan en krijg meer informatie.